Säsongens gula guldkorn

Säsongens gula guldkorn

Den söta majsen är en av jordens mest användbara grödor. Från kolv och korn till gryn och mjöl – nu står den gula grönsaken i fokus för att lyfta både middag och dessert till nya smakrika höjder.

SÄSONG

Färska majskolvar från Sverige hittar du i butik under augusti och september. I juni och juli importeras de från Ungern.

TILLAGNING

Hela kolven är god att grilla eller koka. Majskornen sätter smak på salsor, soppor, grytor, stuvningar, eller ugns­rostas för att toppa måltiden med extra krisp.

PASSAR MED

I en maträtt passar majsen med heta och rika latinamerikanska smaker som spiskummin, paprika, chili och tomat. Majskolven smakar även gott i sig själv tillsammans en klick smör och salt, eller som tillbehör till kötträtten.

FÖRVARING

Majsen förvaras bäst i kylskåp i 2–4 °C. Förhindra uttorkning genom att lägga den i en plastpåse.

Majsen har odlats i cirka 10 000 år och är en viktig gröda och basföda runtom i världen. Plantan trivs bäst i tropiskt till subtropiskt klimat, men även i Sverige lyckas vi under sommaren att få den gula grönsaken att växa. Fröna sås i april och de mogna kolvarna börjar skördas i augusti. På de största majsfälten i Sverige odlas fodermajs, medan den söta majs som vi äter odlas på mindre ytor. Inrikes är vi vana vid att kolven är gul, men i Sydamerika är det även vanligt med röda och blåsvarta sorter.

Från kolv…

Den helgrillade majskolven är en älskad sensommarklassiker. Med sin milda sötma och matiga konsistens gör den sig alldeles utmärkt med bara lite smör och salt. Om grillen gjort sitt för i år går majsen lika bra att koka eller ugnsrosta, smaka upp med heta kryddor och servera som förrätt eller som matigt tillbehör.

…och korn…

Vi ska inte heller glömma de små guldkorn som kolven består av. Dess spänstiga skal och krispiga inre gör sig gott i soppor, grytor och röror. Självklart är majskornen en favorit i många tacoinspirerande rätter, serverade precis som de är eller rostade med vitlök, chili och koriander. Hacka även ner tomat och vinäger i stekpannan för en enkel och smakrik majssalsa. Om de kryddade kornen rostas i ugnen blir majsen istället härligt krispig och redo att toppa vilken sallad eller tacorätt som helst.

…till gryn och mjöl

Majs i form av gryn och mjöl är också användbara mathjältar, speciellt eftersom majsen är glutenfri. Mjölet används gärna i bakning medan grynet, även känd som polenta, gör entré på tallriken i en mängd olika skepnader. Polentan kokas och serveras krämig, stekt eller friterad. I Sverige är det ett annorlunda tillbehör, men dess milda och lite sötare smak kompletterar många mustiga kött- och svamprätter.

Och sist men inte minst…

…vill vi lyfta de poppade kornen. De små molnliknade majsexplosionerna ska helst tas med en stor nypa salt och är en riktig fröjd för både doft och smaksinne. Poppa och smaksätt med chili och lime, par mesan eller kokos och kanel. Om sötsuget smyger sig på är de poppade kornen riktigt goda att karamellisera, salta och servera till kladdkakan eller vaniljglassen.

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Simon Hellsten

Recept

Få smakkoll på kolvarna

Majs med sin söta smak är en favorit i barnfamiljer och väljer man färska majskolvar som kan ätas med händerna blir den inte mindre populär. Smakmässigt är majs en tacksam reskamrat att ta med på en tur runt om i världen. Kolvarna är också enkla att tillaga; i det första receptet med stekt majskolv får majsen sällskap med chili, vitlök och persilja. Det ger lite mer vuxensmak till den söta majsen. För de som vill ha snällare smak kan man utesluta kryddorna och bara köra med klassiskt smör och salt.  

Har du grillen framme så är det enkelt att grilla majskolvarna så får de mer smak och dessutom en snygg grillyta. I receptet med grillad majs har jag valt att kombinera majs­sötman med smak­rik parmesan, frasig rostad lök och gräslök. Lite hetta kan behövas till majsen och med en majo­nnäs med jalapeño kan du lätt anpassa styrkan efter egen smak. 

Det sista receptet är en lite annorlunda majsrätt med asiatiska smaker. Majs­kolvarna kokas i kokosmjölk som får sting av röd currypasta, vitlök och lime. Knapriga jordnötter och koriander på toppen gör det lilla extra till den här snabblagade rätten som serveras i små soppskålar.

3 recept