Alla goda ting är tre

Alla goda ting är tre

Sätt mer färg på vintermaten med kraften av kål. Låt julbordets klassiker förgylla hela december, från högtidsfirande till mellandagsmat, i nya skepnader och med spännande smaker.

SÄSONG

Den svenska kålsäsongen startar i augusti med rödkål som skördas in i december. Den kan finnas i butik till och med februari. Brysselkål hittar du i hyllan från september till december. Grönkålssäsongen pågår från oktober till januari.

TILLAGNING

Alla tre är goda i stuvningar, ugnsbakade eller stekta i olja. Rödkål passar också fint att pickla eller råhyvla, den gröna ugnsrostas gärna till utsökta chips eller pizzatopping, medan brysselkål med fördel råsteks.

PASSAR MED

Vitlök, fetare fisk och mejeriprodukter. Rödkål gifter sig även med äpple, citrus och kryddnejlika, grönkål gillar honung, bacon och citron, och brysselkål går hand i hand med persilja, nötter och fetaost.

FÖRVARING

Förvaras helst i 2–4 °C och kan då hålla sig fin i upp till tre veckor. Grönkål om­sluts gärna med plastpåse för att för­hindra uttorkning. Även rödkål plastas in när den inte längre är hel.

Kålen har sedan länge hägrat i bakgrunden på de svenska matborden. Sakta men säkert har den traditionella råvaran återerövrat sin plats hos både trendspanare och finsmakare, och därför vill vi nu lyfta kålen från tillbehör till huvudrätt – för en grönare, vackrare och godare jul.

För det är inte bara smaken som gör kålen till måltidens prick över i. Beroende på hur den tillagas kan kålen inta tallriken som matig bas eller komplettera med knaprig textur. Dessutom innehåller den rikligt med antioxidanter, pektin och C-vitamin, som alla är lika goda kålsupare när det kommer till att förebygga sjukdomar. Kålhuvudena håller även länge i kylskåpet och kan doseras ut till många middagar i veckor framöver.

Smakrik och stilsäker

Först ut av våra tre sorter är rödkålen. Den liknar sin blekare broder vitkålen i både form och krisp, men är det vinnande syskonet när det kommer till färg och smak. Rödkålens goda krispighet tar du enkelt tillvara genom att snabbfräsa den i skivor, eller råhyvla som en sallad. Dess härliga smak gifter sig exempelvis med fräscha vintertoner av lingon, apelsin eller äpple, och toppas gärna med knaprig mandel. För med bara några simpla smakknep blir den röda kålen en läcker och stilsäker rätt, utan att kompromissa med julkänslan.

Grönkål för gourmander

Den bladiga grönkålen kommer ursprungligen från medelhavet och är en halländsk tradition under namnet långkål. Ta tillfället i akt och byt den djupa grytan mot en ugnsplåt, för att förvandla kålstuvningen till en friskt grönskande vintersallad på ugnsrostad grönkål. Grönkålen kan med fördel få sällskap av smakkompisarna honung, fikon eller mögelost, som dessutom kan kombineras på ett smördegsflarn. Lika gott till glögg fi kan som till mellandagslunchen, gjort på kålen som blir över från julfirandet.

Sist, och även minst...

...är munsbitarna från Belgien – ett utmärkt exempel på att storleken inte har någon betydelse. Brysselkålen har en kraftig kålsmak som nästan kan uppfattas som besk för den som tar ett bett av den råa kålklimpen, men smaken blir snabbt len och fin efter några minuter i ugn eller kokande vatten. Brysselkålen smakas gärna upp med chili, kastanj, muskot eller ingefära, och blir därmed en äkta midvintervinst som passar utmärkt till den rökta laxen.

Kålkraft som håller månaden ut

När julen är slut kastas granen ut, men se till att hålla kvar i kålen. Om kålens yttersta blad blivit dåligt kan du ofta plocka bort det och använda resten. Den krispiga, stuvade, eller rostade kål som blir över efter julfirandet gör sig fint i mellandagarnas vardagsrätter. Efter en julhelg i kylskåpet är kålen mer än redo att ta sig an vilken pizza, pasta eller gryta som helst. Och resultatet blir alldeles, alldeles underbart.

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Simon Hellsten

Recept

Krispigt, friterat och picklat

Kål är en suverän vintergrönsak med mycket egen smak som går att kombinera med många olika smak­sättare. Det fina är att samma smaksättning går bra att använda till olika kålsorter. Det som skiljer sig åt är tillagningstid och textur – prova dig gärna fram. 

Ett gott sätt att tillvarata grönkål som kanske blivit kvar i kylen är att göra chips på den. I det japanska och kore­anska köket används kål flitigt och deras kryddning passar lika bra till våra svenska kålsorter. Genom att addera sesamfrön till mina grönkålschips får de frasiga chipsen en touch av Asien.

Friterat är ju magiskt, och nyfriterade små brysselkålhuvuden brukar göra succé! Allra helst ihop med en smakrik kapris- och gräslöksdipp – perfekt till mingelkväll eller fredagsmys. Frityroljan går bra att återanvända när du silar den och förvarar i kylskåp. 

Mitt sista recept är rödkål och rödlök i en klassisk 1-2-3 ättikslag som får en extra julig twist med kanel och nejlikor i lagen. Servera som tillbehör på jul­bordet eller till vilken vinterrätt som helst. Den picklade kålen håller sig minst en vecka i kylen. 

3 recept