Guiden till det gröna
Ett toppentips för att få barn att grönt och näringsvarierat är enligt Paula att laga mer vegetariskt. Vill du få bättre koll på vad det goda innehåller? Här listar vi några grönskande favoriter och deras välgörande egenskaper för både stora och små.
BROCCOLI
– Rik på vitamin C
– Högt kostfiberinnehåll
Vitamin C bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion, samtidigt som det ökar upptaget av järn.
BLADSPENAT
– Rik på folat och magnesium
– Högt innehåll av vitamin A, C och K
Både magnesium och folat bidrar bland annat till att minska trötthet.
GRÖNKÅL
– Rik på vitamin A, C, K och E
–En naturlig källa till både kalium och kalcium
Kalcium behövs för att bibehålla normala tänder och energiomsättning.
POTATIS
– Bra kostfiberkälla
– Rik på vitamin C
Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för bland annat tandköttets, hudens och broskets normala funktion.
RÖDBETOR
– Rika på folat
– Naturlig källa till kalium
Kalium bidrar till bland annat till att bibehålla normalt blodtryck.
RÖDKÅL
– Rik på vitamin C och K
– Innehåller folat
Folat bidrar till vävnadstillväxt hos gravida.
KIKÄRTOR
– Rika på protein
– Högt innehåll av selen, koppar och folat
Koppar bidrar till normal järntransport i kroppen, medan selen bidrar till normal sköldkörtelfunktion.
BRYSSELKÅL
– Högt kostfiberinnehåll
– Rik på vitamin C och folat
Visste du att 100 gram brysselkål bidrar med dryga hälften av dagsbehovet av folat för vuxna?
PAPRIKA
– Rik på vitamin C och E
– Naturlig källa till folat
Vitamin E bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
GRÖNA ÄRTOR
– Rika på vitamin C och K
– Bra källa till protein, folat och tiamin
Tiamin bidrar till normal hjärtfunktion och energiomsättning.
MORÖTTER
– Rika på vitamin A
– Högt kostfiberinnehåll
Vitamin A bidrar till synens, hudens och slemhinnornas normala funktion.
Veckans alla naturligt järnrika erbjudanden hittar du här.