Sojaallergi

Soja

Sojaallergi

Sojaallergi uppstår när kroppen bildar antikroppar mot proteinet i sojabönan. Allergin är relativt ovanlig och behandlas genom att utesluta all mat som innehåller sojaprotein.

Soja är en baljväxt och därmed släkt med andra bönor, ärter och även med jordnötter. Soja används i en rad olika produkter, dels som smakförstärkare, dels för att ge bättre hållbarhet, önskvärd konsistens och högre proteininnehåll. Soja förekommer i produkterna som sojamjöl, sojaolja, renframställt sojaprotein och som sojalecitin.

 

Vad händer vid sojaallergi?

Sojaallergi orsakas av att immunförsvaret bildar antikroppar mot sojaproteinet (IgE), vilket ger upphov till reaktioner. Symtomen varierar och kombinationer är vanliga, men till de vanligaste reaktionerna hör bland annat magont, diarré, svullnad i ansiktet, luftrörsbesvär, nässelutslag eller eksem.

 

Hur behandlas sojaallergi?

All mat som innehåller sojaprotein måste uteslutas. Eventuellt måste även närbesläktade vegetabilier också uteslutas beroende på känslighet. Dock ska man inte utesluta något man tål, eftersom det kan leda till onödig inskränkning i valet av livsmedel. Är man osäker bör man tala med en läkare.

 

Livsmedel och maträtter som innehåller/kan innehålla soja eller närbesläktade växter:

Ärt/baljväxter – sojabönor. Andra baljväxter som kan ge upphov till reaktion är kikärter, sockerärter, gula ärter, gröna ärter, vaxbönor, gröna bönor, jordnötter, vita bönor, limabönor, mungbönor, kidneybönor, lupin, lakrits och linser

Bröd, mjuka kakor, småbröd, kex – sojamjöl

Pasta – sojamjöl

Frukostflingor – sojamjöl

Matfetter – sojalecitin (E 322). Extremt känsliga kan reagera på sojalecitin och även på sojaolja

Charkvaror som korv, leverpastej, blodpudding och patéer kan innehålla sojaprotein eller ärtprotein

Färdigmat, hel- eller halvfabrikat innehåller ofta sojaprotein. Vegetariska alternativ är oftast gjorda av sojaprotein. Även rotmos- och potatismospulver kan innehålla sojaprotein

Övrigt: såser (sojasås, HP-sås), soppor, godis, chips, snacks, senap, lakrits, curry, kryddblandningar, dressingar, buljonger, fonder, och många hälsokostprodukter innehåller soja eller en släkting till soja

Ingredienser som är släkt med soja och som extremt känsliga kan reagera på är: E 410 fruktkärnmjöl, johannesbröd, carob, E 412 guarkärnmjöl, E 413 dragant, E 414 gummi arabicum, E 417 tarakärnmjöl

 

Välj det här istället:

Rena råvaror som kött, fisk, ägg, frukt och grönsaker, potatis.

Matfetter utan sojalecitin är smör, Bregott och Lätt & Lagom samt Carlshamns margariner. Rena oljor som rapsolja och olivolja går också bra.

Charkvaror utan soja är t ex ICAs Falukorv, Varmkorv, Grillkorv, Chorizo, Bratwurst och Mexica, Euro Shopper Falukorv, varmkorv och grillkorv, Lithells korvsortiment och Scan Hot Dogs.

ICA Solhavre, olika smaker är ett sojafritt mjölkalternativ.

För färg på såsen kan såskulör baserad på socker användas.

› Lathund för sojaallergiker (pdf)

 

Läs alltid ingrediensförteckningen noga

Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer soja eller baljväxter och produkter därav, måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent soja eller andra baljväxter.

 

Särnär - Livsmedel för särskilda näringsändamål

Produkterna uppfyller särskilda näringsmässiga krav, har särskild sammansättning eller tillverkning. Saluhållande anmäls till Livsmedelsverket och lämpligheten skall framgå av förpackningens märkning.

› Lathund för sojaallergiker