En enkel tygkasse kan ibland göra drömmar till verklighet!

En enkel tygkasse kan ibland göra drömmar till verklighet!

Man kan tycka att en vanlig tygkasse inte betyder så mycket. Och för dig som handlar på Malmborgs är den kanske bara ett miljövänligt alternativ till vanliga plastpåsar. Men för Dorjee Dolma och hennes kollegor på Tibetan Women’s Centre i norra Indien innebär den mycket mer än så.

För att ta fram tygkassarna har vi inlett ett nära samarbete med den Lundabaserade biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM). De lokala skräddare som tar fram tygkassen tillhör utsatta grupper i det indiska samhället och ingår i ett projekt som stödjs av IM. Tack vare beställningen av tygkassarna har de nu fått en trygg försörjning. De kan ta hand om sina familjer och till och med börja drömma om framtiden!

Köp gärna en tygkasse. På det sättet behöver vi snart beställa fler kassar av Dorjee Dolma och de andra skräddarna och kan förhoppningsvis uppfylla ytterligare några drömmar. 

Själva designen till tygkassen bestämdes förra året genom en tävling bland Malmborgsbutikernas kunder. Det vinnande bidraget kom från Frida Nilsson.

"Jag drömmer om att mina sex barn ska få ett gott liv och en trygg inkomst varje månad."


Namn: Dorjee Dolma
Ålder: 64
Yrke: Skräddare. Syr kassar till Malmborgs

Dorjee Dolma är änka och mor till sex vuxna barn. Tibetan Women’s Centre är hennes hem sedan många år. Tyvärr har hon problem med synen, men trots det jobbar hon på så gott hon kan. Att sluta jobba, gå i pension och flytta in på äldreboende har hon minsann inte lust till! Dorjee ger intryck av att vara en kvinna med skinn på näsan. 

Hon beskriver att hon trivs med att arbeta för Individuell Människohjälp och Fair Trade. Framför allt är hon glad över att ha en trygg inkomst.

– Kassarna vi syr verkar vara efterfrågade, för vi har fått en stor order av Malmborgskassar. Ibland kan vi ha för lite att göra i skrädderiet och då märks det när lönen kommer i slutet av månaden. Men med kassarna vi syr nu vet jag att jag har en trygg inkomst varje månad. 

På frågan om hon vill hälsa något till oss i Sverige skrattar hon och svarar:

– Köp mer kassar är ni snälla!