Kundkocken Lotta

Kundkocken Lotta

Lotta Karlsson tipsar!

Mat som passar alla (nästan)

Genom att anpassa tillbehören är det här en maträtt som passar olika typer av kosthållning oavsett om du är vegan, vegetarian, laktosintollerant eller köttätare. Jag har valt att laga en soppa, en maträtt som ofta är försummad. Soppa kan vara mättande, hälsosamt och dessutom något som går snabbt att göra. Min tomatsoppa får extra tuggmotstånd och mättnad i och med att den innehåller linser; nyttiga och mättande fibrer – bra för magen! Soppan toppas med rostade och kryddade frön, en bra energikälla. Riktigt gott! Tomatsoppan kan också vara en bra bas till annat om det blir över, exempelvis till köttfärssåsen.

Jag har valt passerade tomater på tetra/burk för att soppan skall gå snabbt att göra. Den som äter kött kan tillsätta köttbullar eller rökt tärnad skinka. Själv väljer jag gärna ett proteinrikt och magert alternativ som hårdkokt, klyftat ägg. ICA:s rågbröd fyra korn är grymt gott att rosta och äta till med smör och en bit skivad ost (alternativt Violife från Seitanfoods – veganskt alternativ samt Carlshamns mjölkfria smör). Vill man kan man självklart baka eget bröd.

Tomatsoppa med linser och rostade frön

2-3 schalottenlökar, hackade

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 förp passerade ekologiska tomater

2 msk grönsaksbuljongpulver fr Kung Markatta (eller 2 grönsaksbuljongtärningar)

½-1 dl vitt vin

1 tsk timjan

1 tsk oregano

½ dl röda ekologiska linser

½ -1 dl havregrädde iMat fr Oatly 

1 nypa socker

Några stänk chilipeppar för mer hetta

2-3 tsk olivolja

ev vatten att späda med

salt efter behag (tänk på att de rostade fröna kan upplevas väldigt salta pga flingsaltet)

Bryn vitlök och schalottenlök i het panna med oljan. Sänk värmen och tillsätt timjan och oregano och efter en liten stund även buljongpulvret och chilipeppar. Tillsätt vinet, rör om och låt smakerna blanda sig. Rör ned linserna och de passerade tomaterna. Låt koka på medelvärme i ca 15 minuter (kolla koktid på linspaketets förpackning). Linserna ska ha lite tuggmotstånd och inte koka sönder. Tillsätt en nypa socker och runda av smaken på soppan med havregrädde. Soppan skall ha en tjock, krämig koncistens men kan självklart spädas med vatten. Tillsätt salt efter smak.

Torr-rostade frön

½ dl Solrosfrön

½ dl Pumpafrön

½ dl Sesamfrön

1 tsk spiskummin

flingsalt

Hetta upp en teflonpanna. Tillsätt fröna och rör om nästan hela tiden/skaka pannan så de ej bränns vid. Tillsätt spiskummin. När de fått lite färg efter några minuter och doftar gott häll upp i en skål och smula flingsalt över. Strö några teskedar av blandningen över tomatsoppan.