ICA Kvantum Signalen

Våra avdelningar

Hos oss på ICA Kvantum Signalen kan du hitta allt från vardagsvarorna till de där produkterna som kan sätta en extra guldkant på tillvaron. Vi finns här för dig och brinner för service 7 dagar i veckan, och har öppet från 06:00-23:00. Vill du ha tips och råd, eller kanske bara fråga efter en specifik vara? Tveka inte att kontakta oss. Välkommen!

Bröd och bageri

Bröd och bageri

Längst inifrån ICA Signalen sprider sig doften av nybakat, en mycket hemtrevlig doft. Att besöka brödavdelningen känns nästan som att komma rakt in i ett bageri! 

Avdelningschef, Britt-Marie Andersson
013-367007, britt-marie.andersson@icasignalen.se  

Butiksköket och kallskänken

Butiksköket och kallskänken

Du vet väl att du kan beställa läckerheter från vårt kök? Hos kallskänkorna finns allt till firmafesten, nyårsafton, födelsedagen, eller andra speciella tillfällen. 

Smörgåstårtor, italiensk buffé med parmaskinka och mozzarella…visst börjar det vattnas i munnen? Kom ihåg att göra din beställning i god tid inför festen! 

Avdelningschef, Ulrika Magnusson,
013-367017, ulrika.magnusson@icasignalen.se 

Chark och ost

Chark och ost

I våra välfyllda diskar hittar du färskvaror av alla dess slag. Allt från köttbullar och falukorv som passar bra till vardagens middagar, till chark och ost som passar bra till helgens plockbricka. 

Avdelningschef, Sofie Svensson
013-367026, sofie.svensson@icasignalen.se 

Delikatessdisken

Delikatessdisken

Vi har till exempel härliga charkvaror, lokalproducerade från Eklunds Chark. Även ostutbud ifrån Norins ost. Kom förbi vår delikatessdisk idag, vi lovar att du får med dig några läckerheter hem! Och du, var inte rädd för att smaka före köpet om du är tveksam. Vi bjuder mer än gärna på en smakbit. 

Avdelningschef, Åsa Brandtson,
013-367013, asa.brandtson@icasignalen.se  

Drycker

Drycker

Släck törsten med något från vår dryckesavdelning. David, dryckesansvarig, har hundratals olika drycker, läsk, vatten, alkoholfritt vin och öl av olika märken. 

Avdelningschef, David Bobic Lindstrand, 
013-367010, david.bobic.lindstrand@icasignalen.se

Fiskdisken

Fiskdisken

På vår fiskavdelning har Niclas mycket att välja på. Vad sägs om till exempel pigghaj, gråsej, tonfisk, gös, och lax i alla varianter? 

Avdelningschef Niclas Wilhelmsson,
013-367016, niclas.wilhelmsson@icasignalen.se   

Frukt och grönt

Frukt och grönt

Vi på ICA Signalen har inte mindre än 230 olika produkter på vår frukt- och gröntavdelning. Allt från potatis, gurka, äpple och tomat, till spännande exotiska inslag som färska fikon, citrongräs, kastanjer, dadlar och habanero. 

Avdelningschef Daniel Holmén,
013-367011, daniel.holmen@icasignalen.se   

Frysavdelningen

Frysavdelningen

Vi har fem dubbelsidiga frysdiskar, fyllda med exempelvis fiskpinnar, köttbullar, lutfisk, brysselkål, grönkål och oxfilé. Vi har även frysta bär och glass så klart, perfekt som efterrätt eller att bara svalka sig med i solen! 

Avdelningschef Ibro Mesic, 
013-367008, ibro.mesic@icasignalen.se 

Kolonial

Kolonial

På kolonialavdelningen finns det mesta som inte tillhör färskvarorna. Här finner du varorna till skafferiet. Kryddor, kaffe, kakao, te, nötter, pasta och självklart frukostflingor. Med andra ord; nästan allting du behöver på en enda avdelning.

Avdelningschef Johan Björkman, 
013-367004, johan.bjorkman@icasignalen.se 

Mejeri

Mejeri

På vår fräscha mejeriavdelning hittar du produkter från morgonens mjölk, smör, ost och juice till yoghurt som lämpar sig bra för mellanmålet, till middagsmåltiden är en ingrediens crème fraiche som ofta passar bra. Såklart har vi även mjölkfria och laktosfria varor.

Avdelningschef, Oscar Andersson, 
013-367009, oscar.andersson@icasignalen.se  

Skönhet och hälsa

Skönhet och hälsa

Här har du allting från smink, duschcremer, bars, plåster och munvård. Ja, allt du kan tänk dig inom hälsa och skönhet.

Köttavdelningen

Köttavdelningen

Signalens kött hanteras i en obruten kylkedja, vilket innebär att all hantering från slakteriet och diskar sker i kylda utrymmen, till och med skärbord är kylda. Nästan allt kött styckas, skärs och paketeras i butikens lokaler. Till exempel mals färs flera gånger per dag för att alltid erbjuda pinfärska råvaror. Unna dig något extra – besök Signalens köttavdelning. Vi siktar mot att va bäst i stan, ja kanske i hela Sverige på kött! Endast högsta kvalitet är gott nog för våra kunder. 

Avdelningschef, Linus Edberg,
013-367014, linus.edberg@icasignalen.se  

Ekologiskt

Allt fler efterfrågar ekologiskt när de handlar. Det glädjer oss på ICA Kvantum. Vi älskar mat som framställts på ett naturligt sätt, utan konstgödsel eller syntetiska bekämpnings¬medel. För att det är bättre för dig, men också för att gynnar djuren, miljön – och dem som arbetar med att odla och paketera råvarorna.

Allergianpassat

För många människor är det viktigt att ha noggrann koll på ingredienserna i maten de äter. Det gäller inte bara den knappa femtedel av Sveriges befolkning som har någon form av födoämnesintolerans. Allt fler väljer också att stå över exempelvis gluten, mjölk, ägg eller fisk för att de följer en särskild diet eller avstår vissa livsmedel av hänsyn till miljön, klimatet eller djurens rätt. Oavsett vilka skäl du har att ställa särskilda krav på din kost, har vi på ICA Kvantum alternativen för dig. 

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. På ICA Kvantum arbetar vi aktivt för att främja Fairtrade, bland annat genom att hålla ett stort sortiment av rättvisemärkta produkter.

Tips för att handla medvetet

Klimatet, miljön, djuren och näringsinnehållet – att handla medvetet innebär många avväganden och det är inte alltid lätt att fatta rätt beslut. Allra bäst vore naturligtvis om man alltid kunde handla närproducerade, ekologiska varor som är i säsong. Men om det inte går – hur ska man då förhålla sig?

Det enkla svaret är att medvetna val i regel alltid är bättre än oreflekterade val. Väljer du att handla antingen svenskt, ekologiskt eller i säsong har du med andra ord redan börjat dra ditt strå till stacken.

 

Ekologiskt är logiskt
Ekologiskt är bra eftersom det minskar utsläppen av konstgödsel och syntetiska gifter, det hushåller med jordens resurser och innebär en bättre omsorg om djur och natur. Genom att handla ekologiskt slår du därför ett slag för både hälsan, klimatet och miljön.

 

Goda skäl att välja svenskt
Den största delen av matens påverkan på klimatet uppstår vid odling och djuruppfödning, medan transporter står för en förhållandevis liten del. Sverige är ett av de länder som kommit långt med att minska livsmedelsproduktionens klimat- och miljöpåverkan. Därför är det bra att välja svenskt och de kortare resorna blir en god bonus. Det svenska klimatet gör också att våra frukter, bär och grönsaker mognar fram när dagarna är som längst och ljusast, vilket ger en härligt djup smak. Och gäller det kött har vi bland de bästa djurskydden i världen, samtidigt som djuren håller hagar och betesmarker öppna och artrika.

 

Smart att äta i säsong
Att välja grödor efter säsong är ett smart sätt att äta både gott och hållbart. Då smakar frukter och grönsaker nämligen som bäst, samtidigt som de både ligger näringsmässigt på topp och har låg klimatpåverkan. Mycket går dessutom att plocka eller köpa för att frysa in själv, som bär, svamp, vaxbönor, hackad gul lök och kryddor som gräslök och persilja.

 

Färskt eller fryst?
Frysta livsmedel har lite större klimatpåverkan än färska, men bidrar samtidigt till att matsvinnet minskar. Vilken slutlig klimatpåverkan frysta livsmedel har är med andra ord svårt att säga. Från en näringssynpunkt förhåller det sig på samma sätt: i allmänhet sägs färska frukter och grönsaker ha ett större näringsinnehåll än frysta, men det är inte heller givet. För många frukter och grönsaker tar det flera dagar eller till och med veckor från det att de har skördats till att de landar i butik, vilket gör att de ofta tappar mycket av sin näring. Det gör att fryst i en del fall faktiskt kan vara nyttigare än färskt.

 

Tips!
Välj hållbara grönsaker som vitkål och rotfrukter om du alltid vill ha ett grönförråd hemma. Eller satsa på fryst.

 

Två snabba till…
Stefan Martinsson, kategoriansvarig Frukt ICA

Vad har du för tips till dem som vill handla medvetet: är en vanlig svensk tomat bättre än en ekologisk från Spanien?
- Det är svårt att säga exakt. Naturskyddsföreningen menar att vi bör köpa svenska, ekologiska och frilandsodlade tomater när vi kan. I andra hand kan man, mellan mars och oktober, köpa ekologiska tomater från svenska växthus som använder förnybar energi. Mellan september och maj väljer man helst frilandsodlade, ekologiska tomater från Spanien eller Italien.

 

Och hur är det med förpackningarna till frukt och grönt - är de miljövänliga?
- Vi har tidigare valt att använda komposterbara material till våra ekologiska produkter. Det ledde dock i många fall till att produkterna höll sämre. Att slänga frukt och grönt är en riktig miljöbov. Dessutom fördyrade de här förpackningarna produkten och hämmade försäljningen. Vi har därför valt att i många fall gå tillbaka till plastförpackningar. I Sverige är vi idag väldigt duktiga på att källsortera och återvinna mycket av det vi slänger.

Mat från trakten

För oss på ICA Kvantum klappar hjärtat lite extra för mat från trakten. Vi älskar råvaror som smakar mycket, som är bra för miljön och som gynnar våra många duktiga lokala leverantörer. Därför arbetar vi också hårt för att hela tiden bredda vårt sortiment med så många närproducerade varor som möjligt.

Att sälja lokala varor är ett sätt för oss att erbjuda mångfald, att gynna småskalig produktion och att stötta lokala jobb. Men det är också vårt sätt att lyfta fram genuint mathantverk och hedra den fingertoppskänsla som många lokala producenter har när det gäller att känna och förädla traktens allra bästa råvaror.

För oss är närproducerat med andra ord en fråga om kärlek till både hembygden och maten.

Men lokala varor har också andra fördelar. Närproducerad mat innebär i regel minskade transportbehov och har, därmed, en lägre klimat- och miljöpåverkan än konventionellt producerad mat. Närheten till konsumenterna gör också att grödorna inte behöver skördas i förtid för att skenmogna under långa transporter på lastbilsflak och i lastutrymmen. Istället får de mogna klart i lugn och ro på sina plantor, vilket är bra för både näringsvärdet och de många goda, naturliga smakerna.

Självklart jobbar vi på ICA Kvantum också med att kvalitetsgranska alla våra lokala producenter, så att de håller minst lika hög nivå när det gäller att följa lagar och regler kring matsäkerhet som våra övriga leverantörer.

Saknar du någon lokalproducerad vara i din butikshylla? Säg till oss så lovar vi att göra vad vi kan för att ta in den!

Vad betyder märkningen?

KRAV, MSC, Svanen, Fairtrade – det är lätt att bli överväldigad av alla olika märkningar ute i butiken. Här är en lista på vad de vanligaste märkningarna betyder.

Bra Miljöval

Naturskyddsföreningens märke som har tagits fram i samarbete med handeln för att underlätta för konsumenterna att handla för miljön. Framför allt märks produkter med stor miljöpåverkan, till exempel hushållskemikalier, men även pappersprodukter, textiler, elbolag, livsmedelsbutiker och transporter.

ICAs hållning: Nya kemtekniska produkter ska miljömärkas om det finns kriterier hos två av följande miljömärkningar; Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval.

Demeter

Står för biodynamisk och ekologisk odling. Skiljer sig från KRAV genom att biodynamiska preparat ska användas på fälten och vid kompostering. Gården ska vara självförsörjande på kompost, gödsel och djurfoder. Har minskat i betydelse i takt med att KRAV vuxit.

 

EU-ekologiskt

Baseras på lagstiftningen dvs EUs förordning för ekologiskt jordbruk. Märkning är obligatorisk från 1 juli 2010 på alla färdigförpackade ekologiska varor som tillverkas inom EU och som uppfyller märkningskraven. Märkningen visar bland annat att 95 procent av produktens ingredienser är ekologiskt certifierade.

ICAs hållning: För livsmedel ska ICA söka ekologiska alternativ inom alla produktgrupper. ICAs ekologiska varumärke heter ICA I love Eco.

 

EU Ecolabel

Tidigare kallad EU-blomman. Finns i dag på ett 30-tal olika produktområden. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall. Skor, tv-apparater och hotell är exempel på produkter som kan märkas. I Sverige sköter Miljömärkning Sverige AB det praktiska arbetet på uppdrag av regeringen.

ICAs hållning: Nya kemtekniska produkter ska miljömärkas om det finns kriterier hos två av följande miljömärkningar; Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval.

 

Fairtrade

En märkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare/anställda i utvecklingsländer. Fairtrade-certifierade råvaror har ett minimipris på världsmarknaden och i tillägg betalar köparen en premiumavgift direkt till odlaren för egen utveckling. Faitrade-produkter är även belagda med en licensavgift baserad på produktens försäljning.

ICAs hållning: ICA ska verka för att det finns produkter i sortimentet som är märkta och godkända enligt FLO, Fairtrade Labelling Organisations.

 

FSC - Forest Stewardship Council

En miljöcertifiering av ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk. Märkningen kan sättas på trä- och pappersprodukter som kommer från hållbart skogsbruk eller använder återvunnet material, t ex trädgårdsmöbler och grillkol.

ICAs hållning: Produkter med tropiska träslag ska vara FSC-certifierade och även grillkol under ICAs eget varumärke. ICA ska så långt som möjligt saluföra trä- och pappersprodukter som har kända ursprung från ansvarsfullt brukade skogar.

 

GDA

GDA (Guideline Daily Amount) är en märkning som visar innehållet av energi, socker, fett, mättat fett och salt i ett livsmedel. GDA anges per portion och visar samtidigt innehållet i förhållande till den mängd som är passande att äta under en dag.

ICAs hållning: ICA är inte positiva till GDA i dess nuvarande utformning men tillåter märkningen på produkter i butikshyllorna.

 

Kemikaliemärkning

Sedan början av 2009 gäller en ny förordning inom EU om märkning, klassificering och förpackning av kemiska ämnen och blandningar i olika produkter. Den nya typen av märkning införs successivt och gäller parallellt med den tidigare fram till 2015. Märkningen enligt den nya EU-förordningen har symboler mot vit bakgrund med röd ram, i stället för de orangefärgade symbolerna som används i dag.

ICAs hållning: I enlighet med lagen ska produkter som klassas som hälsoskadliga, giftiga, mycket giftiga eller frätande ha en barnsäker förslutning och kännbar varningsmärkning för synskadade.

 

KRAV

Kontrollföreningen för ekologisk odling, KRAV, är ett privat initiativ för ekologisk märkning. Har en ny logotype fr o m 2010 då de infört bland annat klimatregler i regelverket. I grunden står KRAV för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. Jämfört med EUs ekologiska märkning har KRAV tuffare regler för djuromsorg.

ICAs hållning: För livsmedel ska ICA söka ekologiska alternativ inom alla produktgrupper. ICAs ekologiska varumärke heter ICA I love Eco. Alla animaliska råvaror i ICA I love Eco ska vara KRAV-certifierade, det vill säga det räcker inte med EU ekologiskt.

 

MSC – Marine Stewardship Council

Ett miljömärke för fisk från världshaven, där fisket skett med godkända metoder och på fiskbestånd som tål fiske. Mål att bidra till en hållbar fisk- och skaldjursmarknad.

ICAs hållning: ICA ser positivt på MSC-märkningen och även på KRAV-märkt fisk. I det centrala sortimentet accepterar ICA endast fisk som har grönt och gult ljus i Världsnaturfonden WWFs fiskguide och rekommenderar alla fria ICA-handlare att följa samma regel vid egna inköp.


Nyckelhålet

Livsmedelsverkets symbol är till för att hjälpa konsumenter att hitta de hälsosammare alternativen, både i mataffären och på restaurangen. Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare och innehåller mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma typ.

ICAs hållning: ICA vill göra det enkelt för kunden att äta hälsosamt. Därför krävs en lättanvänd och välkänd märkning av produkterna. ICA ser därför gärna att de produkter som uppfyller kriterierna för Nyckelhålet också bär märkningen.

Plastförpackningar

Plastförpackningar kan vara märkta med en triangel med en siffra som avser vilken plast förpackningen är gjord av.

01 = PET-plast

02 = Polyeten med hög densitet

03 = PVC-plast

04 = Polyeten med låg densitet

05 = Polypropen

06 = Polystyren

07 = Övriga plaster som inte är någon av 01-06, det kan till exempel vara bioplast, polykarbonatplast med flera.

ICAs hållning: ICAs målsättning är att förpackningar och produkter inte ska innehålla PVC. Undantag kan göras för specifika tekniska eller kvalitetsmässiga krav eller om det inte finns likvärdiga material på marknaden.

 

Rainforest Alliance

Standard, med ursprung i USA, som kombinerar socialt ansvar och miljö. Certifierar odlare som producerar bland annat kaffe, kakao, bananer, citrusfrukter och blommor. Certifierar även skog.

ICAs hållning: ICA ser positivt på Rainforest Alliance som står för ett hållbart mervärde.

 

Svalan - Astma och allergiförbundet

Astma- och allergiförbundets rekommendation av kemtekniska produkter är en vägledning för konsumenten i sökandet efter produkter som kan vara bra ur allergisynpunkt. Produkterna är fria från allergener, parfym och irriterande ämnen i sådan mängd att det inte finns några kända, medicinska rapporterade fall.

ICAs hållning: ICA ser positivt på att det finns ett sortiment av kemtekniska produkter som bär Svalan då allt fler konsumenter upplever allergiska besvär.

 

Svanen

Officiellt nordiskt miljömärke med miljö- och klimatkriterier för hela livscykeln. Visionen är ett hållbart samhälle. Används på kemiska varor, hygienartiklar, maskiner, butiker m m. Sköts av Miljömärkning Sverige AB som bl a ägs av staten.

ICAs hållning: Nya kemtekniska produkter ska miljömärkas om det finns kriterier hos två av följande miljömärkningar; Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval. Alla Maxi- Kvantum- och Supermarketbutiker strävar efter att vara Svanenmärkta.

 

Svenskt Sigill

Svenskt Sigill är en certifiering för svensk mat och blommor. Kraven omfattar bl a livsmedelssäkerhet, djuromsorg, miljö samt GMO-frihet och minskad användning av kemiska bekämpningsmedel. Har även tilläggscertifiering för klimat, naturbete och regionalt ursprung.

ICAs hållning: ICA ställer sig positiv till lokal produktion som är säker och producerad på ett etiskt och miljömässigt godtagbart sätt, i enlighet med ICAs policyer.

 

TCO märkning

TCO Certified är en hållbarhetscertifiering med fokus på att IT-produkter och deras produktion ska baseras på miljömässig, social och ekonomisk hänsyn. Produkter som är TCO Certifierade uppfyller krav på socialt ansvarstagande i produktion, användarsäkerhet och bra ergonomisk design samt miljöegenskaper för både IT-produkterna och deras produktion under hela livscykeln. TCO Certified underlättar för er organisation att ställa hållbarhetskrav vid inköp av IT-produkter, att verifiera och följa upp att kraven följs.

 

 

Utz Certified

Standard och etisk märkning som startades på initiativ av Ahold och kaffeodlare i Guatemala. UTZ jobbar mycket med kunskapshöjning till certifierade kakao-, kaffe- och teodlare. Ställer krav på såväl sociala aspekter som miljön och matsäkerhet. Via förpackningens bäst-före-datum kan råvaran spåras till odlarna.

 

ICAs hållning: Hela ICAs egna kaffesortiment är UTZ-certifierat och fler varugrupper är intressanta att certifiera. Spåra kaffet på ICA.se.

 

Överkorsade sädesaxet

Denna märkning står för att livsmedlet är glutenfritt enligt de internationella reglerna. Licens för användandet i Sverige fås från Svenska Celiakiförbundet.

ICAs hållning: ICA ser positivt på märkningen då den är internationell och önskar på sikt att alla glutenfria produkter bär märkningen.