Mat och träning Mat och träning

Mer mellis till aktiva barn

Precis som bilen behöver bensin så behöver barn tankas med energi. Här har vår dietist Paula Frösell tagit sig an frågan om barn, mat och träning, och tipsar om många goda mellanmål som fyller på energitanken både innan och efter sport och lek.

Hur ska man tänka kring mat och mellanmål för att barn ska orka röra på sig efter en hel dag förskola eller skola?

– Fysisk aktivitet är viktigt för barns hälsa och utveckling. Och lika viktigt är det därför att de får i sig tillräckligt med energi. Ett tips är att anpassa ”efter skolan-mellisen” beroende på hur barnet äter i skolan. Vissa kan behöva ett stadigare mellanmål som gör att de orkar att har kul på träningen. Havregrynsgröt är bra, gärna toppad med banan, jordnötssmör och bär. Men om tiden är knapp så kan en matig smörgås, frukt eller smoothie ätas i bilen. Om barnet har ätit bra under dagen räcker det med något litet och energirikt, utan att du behöver hålla exakt koll på vilka näringsämnen maten innehåller. Om du varierar mellisen brukar det bli bra ändå!

Varför ska man äta direkt efter träningen?

– I cirka 30–40 minuter efter den fysiska ansträngningen så är musklerna öppna för att ta emot ny energi. Då behöver man inte få i sig någon större måltid, utan det räcker att du plockar fram lite nötter, frukt, en dadelboll eller knäckemacka som barnet kan tugga i sig. Då håller sig energinivåerna uppe ändå tills det är dags för middag.

Vad kan man bjuda barnen på som är lite mer mättande?

Banan, ägg, gröt och avokado är bara några exempel på lagom mättande och energigivande godsaker. Här nedanför har vi samlat några favoritrecept på barnsligt goda mellanmål som du snabbt och enkelt kan servera både innan och efter det är dags att röra på sig lite extra.
5 hälsosamma mellanmål