Jordgubbar är sommarens godaste rubiner

Jordgubbar är sommarens godaste rubiner

På midsommartårtan, i salladen och till vaniljglassen. Jordgubben är en klassisk smakjuvel och eftertraktad ädelsten såväl i grönsaksavdelningen som på balkongen och i trädgårdslandet.

SÄSONG

Svenska jordgubbar finns i butik från maj till oktober. Resten av året importeras de från Spanien, Holland, Belgien, Egypten, Marocko och Polen.

TILLAGNING

Ät dem gärna som de är med grädde och lite socker eller skiva dem tunt och använd i sallader och på tårtor. Toppen i smoothies och att sylta och safta.

PASSAR MED

Lena smaker som mandel, mozzarella, vanilj och grädde samt pigga toner som basilika, lakrits, apelsin, lime och rabarber.

FÖRVARING

Förvaras kallt, gärna 1–4° C eller i kyl­skåpet. Går också fint att frysa in och använda till senare tillfällen.

Nog har du också stått där i butiken och granskat askar till bredden fyllda av röda, väldoftande och vackra jordgubbar. Vad som avgör vilken ask du till slut väljer vet bara du. En del verkar falla för stora jordgubbar medan andra siktar in sig på de små i hopp om att de ska vara extra söta och smakrika.

Äter nästan 2 kg jordgubbar om året

Varje år skördas upp till 17 000 ton av de röda, omtyckta bären. Ungefär 70 procent odlas på friland, resterande 30 procent i växthus. Skörden motsvarar 1,7 kg jordgubbar per person och år, och det är kanske inte så konstigt med tanke på dess popularitet. Faktum är att hela 70 procent av de gubbar vi äter under ett år är svenskodlade. Men vad är det som gör jordgubbarna ur den svenska myllan så omåttligt populära?

Svenska sommarnätter sätter smaken

Många av oss upplever att de är godare jämfört jordgubbar från andra delar av världen. Det har vi våra långa ljusa sommardagar och svala nätter att tacka för. Under svala nätter förbränns nämligen mindre sockerarter i jordgubbsplantan, vilket gör dem extra söta. Det korta avståndet mellan odling och konsument är också av betydelse. Närproducerade, nyplockade jordgubbar som fått sitta på plantan tills den rätta mognaden och sötman uppnåtts smakar alltid bäst.

Nicecream på nötter och jordgubbar

Med sötsyrlig karaktär och starka färger lyfter skivade jordgubbar nästan vilken sallad eller dessert som helst. Prova gärna en härlig jordgubbsglass på blötlagda cashewnötter och frysta jordgubbar smaksatt med lite salt, honung och vaniljpulver. Servera med färsk mynta och skivade, färska jordgubbar. Där har du både en lite nyttigare dessert och jordgubbens bästa smakkompisar som i en liten ask.

Lifehack för jordgubbar

En mogen jordgubbe är fast och spänstig med djupröd färg. För att vara säker på att gubbarna du handlar är svenska ska du alltid se efter så att ursprungsland, odlare och klass finns med på lådan. Tänk också på att de är värmekänsliga vilket gör att hållbarheten i rumstemperatur är begränsad. Ta därför för vana att förvara dina jordgubbar i kylskåpet. Låt den gröna kragen sitta kvar i nacken vid förvaring och under sköljning för att bevara den goda smaken.

 

Text:  Malin Ulfhager  |  Foto: Simon Hellsten

Recept

Läckra smakvariationer

Det finns inga godare jordgubbar än de svenska. Nu när de är i säsong kan man helt enkelt bara äta dem som de är med lättvispad grädde eller glass. Men visst kan det vara kul att få lite varia­tion på gubbarna också? De har både syra och sötma och är tacksamma att testa i nya smakkom­bi­nationer. De passar förvånansvärt bra med syrliga ingredienser som i re­ceptet med apelsin­sockrade jord­gubbar och vispad smetana. Här lade jag också till dragon som med en lakrits­ton ger en rolig smaktwist till den här snabb­lagade desserten.

Kombon jordgubbar och sötsyrlig bal­sam­vinäger är en riktig smakhöjdare och här matchar basilika perfekt. Jord­gubbar behöver inte bara hålla sig på dessertsidan, de balsamico­marinerade tycker jag passar fint med stekt mozza­rella till en matig förrätt, lättlunch eller på ett somrigt buffébord. Som avslutning har jag gjort en härligt söt efterrätt, mandelgratinerade jord­­gubbar. Missa inte saltet i mandelsmeten, det är ett bra knep för att för­stärka sötman i mandeltäcket. Servera de varma jordgubbarna med vaniljglass som får smälta över bären. Vanilj och jordgubbar är ändå oslagbart.

3 recept