Tokig i tomat

Tokig i tomat

Tokig i tomat

Vad vore en pizza utan tomatsås, en caprese utan tomat eller en varmkorv utan ketchup? Så tack tomaten för att du finns och gör vår mat godare och nyttigare!

Säsong

De svenska tomaterna är odlade i växthus april till november. De odlas huvudsakligen i soljus, endast när plantorna drivs upp från frö behövs extra ljus.

Tillagning

Mångsidig som få, gör sig lika bra rå i salladen och till mozzarellan, som sås till pastan och pizzan. Körsbärs­tomaterna äts med fördel som snacks.

Passar med

Anis, aubergine, avokado, bacon, basilika, chili, choklad, fänkål, kapris, lufttorkad skinka – och mycket annat.

Förvaring

10-14 grader, hellre varmare än för kallt. Smaken framträder bäst om de får ligga i rumstemperatur en stund innan servering.

Vad är det som gör att tomaten är så omtyckt? En trolig förklaring är att tomater har mycket umami i sig. Det som brukar kallas den femte grundsmaken. Umamiupplevelsen är en rund och buljongliknande smak som fyller munnen. Och denna femte grundsmak är expert på att lyfta fram andra smaker.

Det är därför inte särskilt förvånande att tomaten är Sveriges mest älskade och mest sålda grönsak (ja, vi vet att tomaten egentligen är en frukt). I Sverige produceras omkring 15 000 ton tomater varje år, men en stor del importeras också, främst under vinterhalvåret. Men i Skåne odlas det faktiskt tomater även på vintern. Lyfter man blicken och tittar ut i världen kan man konstatera att årsproduktionen ligger på ungefär 100 miljoner ton. Så odlas det också runt 7 500 olika tomatsorter på vårt klot.

I grönsaksdiskarna i matbutikerna har det hänt massor på tomatfronten på senare år. Från några enstaka sorter till ett brett utbud av tomater i olika storlekar – och för olika tillfällen. Varje sort har sin egen smak och karaktär vilket gör att den passar bättre för vissa ändamål. Till såser och grytor passar den ”vanliga” tomaten och kvisttomaten fint. Även plommontomat och körsbärstomat gör sig bra här. De två sistnämnda är också riktigt läckra i salladen. Extra fina för detta ändamål – och även att äta som snacks – är de två sorterna Romantica och Piccolini, som är smakrika, saftiga och väldigt, väldigt goda.

Om tomaterna har blivit skrynkliga och förlorat sin spänst – släng dem inte! Smakerna är intensivare i en väldigt mogen tomat och passar därför perfekt att göra soppa eller sås av. Det går också utmärkt att frysa färsk tomat. Antingen hel i en påse eller som krossad tomat som du kan förvara i en burk. Tinad tomat blir vattnig och passar därför bäst till exempelvis pizzasåsen eller i en gazpacho. 

Ett annat bra svinntips är att soltorka tomaterna – i ugnen. Dela tomaterna och stoppa in i ugnen på 80 graders värme, lämna luckan något på glänt. Låt stå i några timmar tills tomaterna dragit ihop sig och blivit sega. Fyll glasburkar med tomaterna och varva med olivolja och kryddor som basilika, timjan och vitlök. Ställ svalt i några dagar och njut sedan för fulla muggar.

 

LAGA FRÅN GRUNDEN: 8 ENKLA STEG

Tomat- och pilgrimstartar

Tomat- och pilgrimstartar är en elegant förrätt. Tartaren blir extra snygg med tomater i blandade färger. Röda, gröna, gula, orange; välj de godaste och vackraste tomaterna du hittar. Tartaren toppas före serveringen med krispigt ugnsrostat rågbröd. En entrérätt som kan göras klar i god tid innan gästerna ringer på dörren.

 

Ingredienser: 

Rågbrödskrisp

6 tunna skivor danskt rågbröd

olivolja till pensling

Tartar

ca 400 g tomater i blandade färger

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

½ citron, 2 tsk saft

salt

nymalen svartpeppar

8 basilikablad

1 msk olivolja

4 pilgrimsmusslor

1 msk olja

Till garnering

Basilikablad och olivolja

1.

Rågbrödskrisp: Sätt ugnen på 175° C. Lägg brödet på en plåt med bakplåts­papper. Pensla brödet med olivoljan och sätt in plåten mitt i ugnen ca 15 minuter, tills brödet känns torrt och krispigt. Ta ut och låt svalna.

2.

Tartar: Koka upp en kastrull med vatten. Gör ett litet snitt i varje tomat. Doppa tomaterna i det kokande vattnet cirka 5 sekunder och lyft över i ett isvattenbad.

3.

Dra skalet av tomaterna, dela, kärna ur och skär i centimeterstora tärningar.

4.

Skala och finhacka lök och vitlök. Pressa saften ur citronen och strimla basilikan.

5.

Rör samman tomat, lök, vitlök, citronsaft, basilika och olivolja i en bunke.

6.

Stek pilgrimsmusslorna i oljan i en het stekpanna ca 45 sekunder på varje sida. Låt rinna av och svalna på hushållspapper.

7.

Bryt musslorna i små bitar och vänd ner i tomatblandningen. Smaka av med salt.

8.

Lägg upp tartaren på tallrikar, använd gärna en stansform. Bryt rågbrödskrispen i bitar och lägg ovanpå. Garnera med basilikablad, ringla över lite olivolja och strö över nymalen svartpeppar.

 

För alla:

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.

 

Tartar
Tartar är en förrätt som baseras på finskurna råvaror som smaksätts på olika sätt. Den vanligaste tartaren görs på råbiff men förrätten kan varieras i det oändliga med fisk, skaldjur och grönsaker.

 

Pilgrimsmussla
Den havslevande pilgrimsmusslan är en underart till stor kammussla. Musslans runda och vita kött har en sötaktig nöt­smak. Pilgrimsmusslor säljs både som färska med skal och frysta utan skal.



Relaterade artiklar