Hemlighetsfull kål med extra krisp

Hemlighetsfull kål med extra krisp

Hemlighetsfull kål med extra krisp

Vad ser ut som en rova, smakar som en söt broccolistam och är saftig som ett äpple? Månadens skörd berättar om kålrabbin – en mytomspunnen, smått bortglömd kålsort, väl värd att utforska eller återupptäcka.

SÄSONG

Skördas främst mellan juni och oktober i Sverige.

TILLAGNING

Kan stekas, kokas, ugnsbakas och friteras. Bra ingrediens i soppor, pytt, wok, sallader och grytor. Går även utmärkt att äta rå. 

PASSAR MED

God rå, precis som den är eller med en vinägrett. Tillagad kommer den till sin rätt tillsammans med smör, citron och örter. God i gryta eller som tillbehör till kött- och fiskrätter.

FÖRVARING

I kylskåp. Tillagad kålrabbi går bra att frysa – perfekt till matlådan!

Kålrabbin är en av våra mindre kända kålsorter. Namnet härstammar från såväl tyskan som italienskan, vilket kan stärka teorin om att kålrabbi åts redan på romartiden. Men kålrabbins historia är och förblir lite av en hemlighet. Till Sverige kom grönsaken först på 1700-talet, men har aldrig riktigt fått sitt välförtjänta uppsving. Ute i Europa är däremot kålrabbin en mycket uppskattad grönsak och odlas och används flitigt i all typ av matlagning.

Smakar bäst liten

Den påminner om en rotfrukt till utseendet, men växer ovan jord. Det är den uppsvällda, knölliknande stammen som man äter. Kålrabbin är oftast grön eller violett på utsidan, men vit på insidan. Den smakar som bäst när den är liten och väger under halvkilot. Den härligt milda, lite småsöta smaken och saftigt krispiga konsistensen – inte helt olikt ett friskt äpples – kan bli en träig och trådig upplevelse, om kålrabbin fått växa sig för stor.

Liksom andra kålsorter innehåller den gott om vitaminer och mineraler. Den innehåller mer C-vitamin än apelsin och är rik på bland annat B-vitaminer, kalium och fosfor. Den är mycket kalorisnål och innehåller nästan inga kolhydrater alls, men håller dig mätt länge tack vare den höga andelen fiber.

Skala först

Kålrabbin smakar bra rå och passar perfekt att äta som den är: riven, hyvlad, tunt skivad eller varför inte som uppfriskande alternativ till morotsstavar? Även om den är knaprig går den utmärkt att juica, eftersom fruktköttet är saftigt. Tänk bara på att skala den först, så slipper du de hårda, svårtuggade fibrerna. Den kan även kokas, friteras, stekas eller ugnsbakas och passar fint i grytor. Skiva kålrabbin i stavar och stek den i rejält med olja, salta och servera istället för pommes frites. Testa också att tärna den fint, koka bitarna lätt och använda dem i en pyttipanna eller att toppa soppan med. Kålrabbin är utan tvekan en användbar och mångsidig grönsak, för god för att hållas hemlig.

Text: Josefina Brattö

 

 

 

LAGA FRÅN GRUNDEN: 6 ENKLA STEG

Sliders med kålrabbi och sötpotatis

Små, söta laktovegetariska burgare som du bakar smidigt i ugnen. De här burgarna ärperfekta att göra klart dagen innan för att sedan steka på precis innan servering.

Portioner: 8 stycken | Tid: Över 1 timme | Svår

 

INGREDIENSER: 

1 vitlöksklyfta
50 g smör
kvistar färsk timjan
1 (ca 350 g) sötpotatis
1 (ca 250 g) kålrabbi
1 gul lök
1 tsk salt
2 msk majsstärkelse
smör till stekning

Majonnäs: 
1 dl majonnäs, äggfri
1 msk grön tabasco
salt

Tillbehör: 
8 sliders (små hamburgerbröd)
8 små blad cosmopolitansallad
4 msk rostad lök

1.

Sätt ugnen på 175°C. Skala vitlöksklyftan och banka den lätt så den spricker upp. Lägg vitlök, smör och timjan i en kastrull. Koka upp och ställ åt sidan. Skala och strimla sötpotatis och kålrabbi tunt, använd gärna en mandolin. Krama vätskan ur kålrabbin. Skala, dela och skiva löken tunt. 

2.

Blanda grönsakerna i bunke. Lyft ur vitlök och timjan ur smöret och häll över grön­sakerna. Massera in saltet i grönsakerna och blanda i majstärkelsen.

3.

Fördela blandningen i 8 lika stora högar på en skärbräda. Forma små burgare med händerna. 

4.

Lägg burgarna i en muffinsplåt. Tryck till varje burgare med handen. Ställ in i mitten av ugnen ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna något.

5.

Lägg en skärbräda ovanpå muffinsformen och vänd så att skärbrädan kommer underst. Lyft försiktigt av formen. Blanda majonnäs och tabasco, smaka av med salt.

6.

Stek slidersarna i smör i en stekpanna. Rosta bröden. Lägg sallad på bröd­underdelarna och lägg på burgarna. Toppa med majonnäs och lök. Lägg på brödöverdelarna och servera.

 

För alla:

Fri från ägg. Kontrollera innehållet i majonnäsen. 

Gör glutenfri: välj glutenfritt hamburgerbröd och rostad lök. Gör laktosfri: välj laktosfritt smör/matfett eller välj olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller välj olja.

 

Tips!

Nu i juni finns härligt krispig färsk vitkål som är perfekt för en cole slaw. Smakar fint till burgarna. 

 

Relaterade artiklar