Kål på koreanska

Kål på koreanska

Kål på koreanska

Med sin kritvita, slanka stjälk och gröna långa blad tronar en koreansk kålkejsare i grönsaksdisken på ICA Kvantum. Månadens skörd berättar om pak choi, en av Asiens vanligaste kålsorter.

Pak choi är en av Asiens vanligaste råvaror från växtriket och kallas ibland på svenska lite slarvigt för sellerikål eller kinakål. Stavningarna är många så bli inte förvirrad om du någon gång råkar på kålen under namnen pak soi, bok choy, pak choy eller pak tsoi. Du känner igen den på sin vita bladstjälk och mörkgröna, rundade lätt rynkade blad som kan bli 10-15 centimeter långa. Trots dess utmärkande gröna blad betyder pak choi faktiskt vit grönsak på kantonesiska! Pak choi hör till kålfamiljen men påminner smakmässigt mer om mangold. Kålen går att äta både rå och tillagad, men det är oftast de mindre bladen som smakar bäst råa. När du ska välja pak choi så håll utkik efter exemplar med fasta och släta stjälkar och spänstiga mörkgröna blad. Odlingen av pak choi har ökat under de senaste åren i Europa eftersom kålen är härdig och tål kyla bra. Pak choi har odlats i Kina, Japan och Korea i tusentals år men kom inte till Sverige förrän sent 1980-tal.

Precis som andra kålsorter kan pak choi användas i Koreas nationalrätt kimchi, som betyder syrat guld på koreanska.  Långa vintrar och ett bergigt landskap med få grödor har gjort att det historiskt varit viktigt för koreanerna att ha ett mat­förråd under kalla månader. När koreanerna började odla korn och hirs i jordbruket åt man saltade grönsaker för att främja matspjälkningen av sädesslagen. Under 200-talet fermenterade och syrade koreanerna vin, fisk och soja­bönor. Med tiden började man även att syra de saltade grönsakerna som ett sätt att bevara dem till vinterförrådet – kimchin var uppfunnen! På den här tiden använde man inte så mycket kål utan den tidens ”kimchi” gjordes främst av rättika. Först under 900-talet började man fermentera svamp och kål.

 

Laga från grunden: 6 enkla steg

Kimchi på pak choi

Kimchi är en traditionell koreansk sidorätt med fermenterad sallads­kål. Namnet betyder syrat guld på koreanska. Inspireras av säsongens pak choi och använd den i kimchin. Månadens skörd visar hur!

Portioner: 12 (som tillbehör)
Tid: över 1 timme

Ingredienser:

4 förp (250 g) pak choi
1 dl grovt salt

Kimchipasta:
ca 150 g rättika
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
2 salladslökar
¾ dl gochugaru eller ½ dl sambal oelek
1 msk fisksås
1 msk strösocker


Dag 1: dela pak choien genom roten.

Varva pak choi och salt i ett syrningskrus, bunke eller stor kastrull. Häll på vatten så det täcker och lägg på en tyngd som håller pak choien nere i vattnet. Låt stå i rumstemperatur 1 dygn.

Dag 2: Skala och riv rättikan grovt. Skala och finriv vitlök och ingefära. Strimla salladslökarna. Rör samman alla ingredienser till kimchipastan.

Lyft ur pak choien och skölj i kallt vatten. Smaka på pak choien, den ska ha lite sälta kvar. Skölj ytterligare i vatten om den är för salt. Smakar det inget salt så tillsätt lite i kimchipastan.

Gnid in kimchipastan i pak choien. Blandningen ska gnidas in ordentligt mellan bladen och runt kålen.

Vik ihop kålen och lägg i en burk eller bunke med tätt tättslutande lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåp 5 dagar.Relaterade artiklar