Hatten av för matsvamparna

Hatten av för matsvamparna

Hatten av för matsvamparna

Säsongen i svampskogen är över sedan länge, men som tur är kan vi numera njuta av färska matsvampar året om. Månadens skörd tog en närmare titt på tre trendiga svampar: shiitake, portabello och ostronskivling.

Shiitake har odlats i Japan i århundraden och är en kryddig och smakrik svamp som smälter i munnen. Du kan smörsteka, fritera, koka eller äta den rå. Shiitake har en tydlig umami­smak och fungerar därför utmärkt som smakförhöjare i såser, grytor och soppor. Ett synnerligen bra tips är att göra inlagd shiitake och servera som tillbehör till kötträtter. I naturen växer shiitake på döda trädstammar. I odlad form trivs den inomhus på en blandning av spån från olika lövträd.

Portabello är en brun trädgårdschampin­jon som fått växa sig stor. Den odlas i en speciell kompost i halvmörka odlingsrum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet. Precis som champinjonen ska portabellon tillagas innan den äts. Och det är också då smaken kommer till sin rätt. Portabello är en aning torrare än vanlig svamp vilket gör den lite fylligare och intensivare i smaken, samtidigt som den inte avger så mycket vätska under stekning. Portabellon passar bra att grilla, smörsteka och är utsökt i svamprisotto. Den kan också bakas i ugnen med vitlök, olivolja och ett litet knippe persilja. Byt gärna ut nötköttet mot en portabello nästa gång du gör hamburgare eller varför inte göra en grillad smörgås med stekt portobello, bakade tomater och pesto?

Ostronskivling har ett fast och matigt kött med mild och nötaktig smak. Ostron­skivling äts tillagad och passar både som ensamrätt och ihop med andra råvaror. Den stekta svampen passar utmärkt till olika kött-, vilt-, fågel och fiskrätter och som svampsås. Prova gärna ostronskivling i omeletten eller potatismoset. Ostronskivling odlas i vetehalm och behöver precis rätt kombination av ljus, värme, fuktighet och ventilation för att växa optimalt. När den växer vilt kallas den ostronmussling. 

Visste du att du kan odla svamp hemma? Odlingskit finns att köpa på nätet. Kitet består av mycel (svamporganismer) blandat med halm eller lövträspån. Svampen väcks genom att man gör hål i påsen och tillför syre. Efter ett par veckor är svampen redo att skördas.

 

Ramen med shiitake och ostronskivling

Portioner: 4 | Tid: Under 60 minuter | Svår

Ramen med shiitake och ostronskivling är en nudelsoppa med ingefärsstekt shiitake i en mustig svampbuljong. Hemligheten med en lyckad ramen är en riktig god buljong. Torkad Karl-Johan ger smakdjup till buljongen och vill du ha ännu rikare smak så tillsätt bonitoflingor. Då blir dock soppan inte vegetarisk. Soppan toppas med frasig friterad ostronskivling!

 

Ingredienser: 

Svampbuljong
1 liten gul lök
1 liten morot
1 vitlöksklyfta
½ förp (30 g) torkad Karl-Johansvamp
1 liter svampbuljong
salt

 

Friterad ostronskivling

1 förp (150 g) ostronskivling
olja till fritering

 

Shiitake

1 förp (150 g) shiitake
1 msk färskriven ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soja

 

Topping

2 salladslökar
1 spansk peppar
4 portioner udonnudlar

1.

Svampbuljong: skala lök, morot och vitlök och skär i grova bitar. Koka upp samtliga ingredienser till buljongen och låt sjuda under lock ca 40 minuter. Sila av och smaka ev. av med salt.

2.

Friterad ostronskivling: Riv eller strimla ostronskivlingen tunt. Hetta upp oljan i en kastrull till 160°C. Fritera svampen i omgångar tills den är gyllenbrun och krispig. Lyft ur med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.

3.

Shiitake: ansa och halvera shiitaken. Skala och nriv ingefära och vitlök. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek shiitaken gyllenbrun. Sänk värmen och tillsätt ingefära, vitlök, sesamolja och soja. Rör om och håll varmt.

4.

Topping: Strimla salladslökarna och skiva chilin.

5.

Tillaga nudlarna enligt anvisningen förpackningen.

6.

Fördela nudlarna i djupa skålar och slå över buljong. Toppa med shiitake, ostronskivling, salladslök och chili.


Relaterade artiklar