Fruktstunden

Fruktstunden

FRUKTSTUNDEN

med Ingrid Franzén

Ingrid Franzén är frukt- och gröntansvarig på ICA Kvantum Falkenberg. Hon älskar sitt jobb och att bemöta alla kunder. Hemma går mycket tid åt till familjelivet med två energiska söner på 2 och 4 år. Hela familjen gillar att vara ute i alla väder!

I sportlovstider kurrar magarna extra mycket på aktiva barn – vad kan man tänka på som förälder apropå mellanmål?

– Mellanmålet ska vara någonting gott och näringsrikt som håller energinivån uppe till nästa måltid. Att ge barnen godis eller annat med mycket socker i är ingen hållbar lösning – energin försvinner fort och de blir hungriga och trötta igen. Välj hellre långsamma kolhydrater som både mättar bättre och håller i längden. Mellanmålen är viktiga för att ge familjen goda förutsättningar att orka med dagen. Därför lönar det sig alltid att planera mellanmålet i förväg om ni ska iväg. Många mellanmål går dessutom att laga dagen före.

Vad är bra att ha hemma för mellanmålssituationer?

– I vårt kylskåp finns det alltid naturell eller turkisk yoghurt. Ha gärna mycket frukt, grönsaker och lite olika nötter och fröer i skafferiet. Bjud på en skål yoghurt och variera topping mellan nötter, flingor och fruktbitar. Lite basingredienser som ägg, grövre mjöl och mjölk är också bra att ha hemma!

Vilka är dina bästa mellisrätter?

– Matiga muffins med morot, fetaost och oliver eller spenat är jättebra och lätt att ta med. Bananpannkakor och kesoplättar med färska bär är toppen – gärna med en klick grädde, mums! Pizzabullar är min personliga favorit – och så omelett, en räddare i nöden.



Bli medlem i Papricaklubben

ICA Kvantums barnklubb välkomnar alla barn mellan 0 och 12 år. Till­sammans med Rödis, Grönis och Gulis upptäcker de frukt och grönt på ett kul sätt – bland annat genom veckans smakprov. Som förälder får du veckomenyer och erbjudanden för hela familjen. Det är kostnadsfritt och du behöver vara stammis på ICA för att bli medlem.

Läs mer och bli medlem på ica.se/kvantum/papricaklubben

Välkommen till vår Papricafamilj!

Gör eget blomkålsris

1. Ansa blomkålen och riv den på rivjärn. Koka upp vatten och salt i en kastrull.

2. Lägg ner blomkålen och låt koka upp.

3. Häll av den i ett durkslag och servera som alternativ till ris.

400 gram

För barn mellan fyra och tio år är det bra att äta ungefär 400 gram frukter och grönsaker om dagen. Barn under fyra år bör få något grönt till varje måltid. Från tio år och uppåt rekommen­deras 500 gram. Det är toppen om hälften består av grova grön­saker som kål, morötter och broccoli.

Granatäpple + choklad = sant

Smält mörk choklad och varva den med granatäppelkärnor i muffins­formar, gärna i silikon. Toppa med lite flingsalt och låt stelna.

Viktorias varma choklad

Det är lättare att ta sig ut om man vet att något gott väntar där hemma eller i ryggsäcken. Mixa 4 st dadlar med 1 tsk kokosolja och 4 tsk kakao till en smet. Blanda smeten med 4 dl mjölk/växtbaserad mjölk i en kastrull. Värm sedan under omrörning.

Blöta skor?

Lägg i torkade ärtor i skorna när du kommer in.
Ärtorna suger åt sig fukten och går att användas på nytt.

Matigare fruktstund

Gör en god äpple- och päron­sallad. Skär ett äpple och ett päron i små tärningar, blanda med ½ dl äppelmos och lite kanel. Servera med några skedar cottage cheese. Perfekt att göra ihop med ditt barn!

Färgstark frukt- och gröntlektion

Hur smakar egentligen en stjärn­- frukt och vilken grönsak är allra nyttigast? Som en del i ICAs satsning på barns hälsa är skol­klasser i årskurs 2 och 5 välkomna till frukt- och grönsaks­avdelningen för ett smakfullt studiebesök. Läs mer här!

Somrigt fredagsmys

Skär banan och äpple i bitar och lägg frukterna samt blåbär, jordgubbar och hallon i skålar. Spetsa på gaffel eller spett och dippa i vaniljyoghurt eller smaksatt kvarg.

Checklista för utflykten

 

  • Matlådor och glasburkar
  • Våtservetter
  • Termos för varm dryck eller soppa
  • Filt och sittunderlag
  • Kylbag, väska eller korg

 

Glass på frysta bananer

Lägg fryst banan, en skvätt mjölk och lite kakao i en mixer och mixa till en slät smet. Häll upp i en skål och servera som den är eller med topping som frukt, bär, kokos eller hackade nötter.

Fruktansvärt gott vatten

Skär upp en grönsak eller frukt, till exempel gurka, äpple, jordgubbar, hallon, apelsin och lägg i en tillbringare och med vatten. Låt det stå och dra en stund så får vattnet god smak.

Nyttigare pannkakor

Gör pannkakorna lite matigare och nyttigare genom att slänga i ett extra ägg och använd rågmjöl, olika typer av nötmjöl eller mjöl med rotfrukter bönor, etc. Servera med färska bär och färsk frukt.

Finfina chokladbollar!

Byt ut sockret mot ca tio dadlar och smöret mot 3-4 msk kallpressad kokosolja och få lika goda men nyttigare chokladbollar. Släng gärna i några skedar kokosflingor i smeten också.

God och enkel chokladmousse

Mixa 3-4 dadlar, några mat­­- skedar kakao och en skvätt vatten. Tillsätt 1 avokado och knappt en matsked honung. Mixa fluffigt! Räcker till två fikasugna barn!

3 tips till föräldrar

• Låt barnen välja, skölja, skala och skära frukt och grönsaker.

• Lägg äppelbitar i pannkakorna, aprikoser i filen och rårivna morötter i köttfärssåsen.

• Använd exotiska och spännande frukter till efterrätter.

Läs fler tips på Kompis med kroppen