Fruktstunden

Fruktstunden

FRUKTSTUNDEN

med med Frida Nordqvist

Frida Nordqvist är ansvarig för Paprica­klubben och medarbetare i frukt- och gröntavdelningen på ICA Kvantum Jätten i Trollhättan. Hon gillar att laga och äta god mat, baka och läsa men framför­allt att umgås med familj och vänner.

Hur ger vi barnen en bra start på dagen?

– En skål havregrynsgröt med bär innehåller massvis av bra energi, men det kanske inte är den roligaste av frukostar. Därför brukar jag istället mixa ner havregryn, banan, mjölk och favoritbären till en läskande smoothie. En smarrig och lite roligare frukost som innehåller samma goda energi som gröttallriken.

Vad kan barnen ha med sig till fruktstunden för att orka hela skoldagen?

– Banan och äpple är två energirika frukt­stunds­klassiker. Dessutom är det säsong för de svenska äppelsorterna. Gravensteiner är min favorit, som blir extra god när man doppar äppel­skivorna i lite kanel. Det brukar också vara poppis att variera med gul kiwi, som är något sötare än grön eller sharonfrukt. Prova också att skicka med sockerärtor, snackmorötter och småtomater!

Bästa mellanmålet efter skolan för att orka lek och läxor?

– Ett fiberrikt och grönt mellanmål från när jag själv var liten är knäckebröd med finrivna morötter, skivad tomat och lite flytande honung. Det kanske inte låter så gott, men jag kan lova att det är riktigt smaskigt! Annars är den klassiska äggmackan med kaviar ett bra alternativ som håller orken uppe fram till middagen. Om bar­nen inte gillar kaviar kan man istället toppa äggen med mild avokado, krasse eller spenat.



Bli medlem i Papricaklubben

ICA Kvantums barnklubb välkomnar alla barn mellan 3 till 12 år. Till­- sammans med Rödis, Grönis och Gulis upptäcker de frukt och grönt på ett kul sätt – bland annat genom veckans smakprov. Som förälder får du veckomenyer och erbjudanden för hela familjen. Det är kostnadsfritt och du behöver ett ICA-kort för att bli medlem.

Läs mer och bli medlem på ica.se/kvantum/papricaklubben

Välkommen till vår Papricafamilj!

Gör eget blomkålsris

1. Ansa blomkålen och riv den på rivjärn. Koka upp vatten och salt i en kastrull.

2. Lägg ner blomkålen och låt koka upp.

3. Häll av den i ett durkslag och servera som alternativ till ris.

400 gram

För barn mellan fyra och tio år är det bra att äta ungefär 400 gram frukter och grönsaker om dagen. Barn under fyra år bör få något grönt till varje måltid. Från tio år och uppåt rekommen­deras 500 gram. Det är toppen om hälften består av grova grön­saker som kål, morötter och broccoli.

Granatäpple + choklad = sant

Smält mörk choklad och varva den med granatäppelkärnor i muffins­formar, gärna i silikon. Toppa med lite flingsalt och låt stelna.

Viktorias varma choklad

Det är lättare att ta sig ut om man vet att något gott väntar där hemma eller i ryggsäcken. Mixa 4 st dadlar med 1 tsk kokosolja och 4 tsk kakao till en smet. Blanda smeten med 4 dl mjölk/växtbaserad mjölk i en kastrull. Värm sedan under omrörning.

Blöta skor?

Lägg i torkade ärtor i skorna när du kommer in.
Ärtorna suger åt sig fukten och går att användas på nytt.

Matigare fruktstund

Gör en god äpple- och päron­sallad. Skär ett äpple och ett päron i små tärningar, blanda med ½ dl äppelmos och lite kanel. Servera med några skedar cottage cheese. Perfekt att göra ihop med ditt barn!

Färgstark frukt- och gröntlektion

Hur smakar egentligen en stjärn­- frukt och vilken grönsak är allra nyttigast? Som en del i ICAs satsning på barns hälsa är skol­klasser i årskurs 2 och 5 välkomna till frukt- och grönsaks­avdelningen för ett smakfullt studiebesök. Läs mer här!

Somrigt fredagsmys

Skär banan och äpple i bitar och lägg frukterna samt blåbär, jordgubbar och hallon i skålar. Spetsa på gaffel eller spett och dippa i vaniljyoghurt eller smaksatt kvarg.

Checklista för utflykten

 

  • Matlådor och glasburkar
  • Våtservetter
  • Termos för varm dryck eller soppa
  • Filt och sittunderlag
  • Kylbag, väska eller korg

 

Glass på frysta bananer

Lägg fryst banan, en skvätt mjölk och lite kakao i en mixer och mixa till en slät smet. Häll upp i en skål och servera som den är eller med topping som frukt, bär, kokos eller hackade nötter.

Fruktansvärt gott vatten

Skär upp en grönsak eller frukt, till exempel gurka, äpple, jordgubbar, hallon, apelsin och lägg i en tillbringare och med vatten. Låt det stå och dra en stund så får vattnet god smak.

Nyttigare pannkakor

Gör pannkakorna lite matigare och nyttigare genom att slänga i ett extra ägg och använd rågmjöl, olika typer av nötmjöl eller mjöl med rotfrukter bönor, etc. Servera med färska bär och färsk frukt.

Finfina chokladbollar!

Byt ut sockret mot ca tio dadlar och smöret mot 3-4 msk kallpressad kokosolja och få lika goda men nyttigare chokladbollar. Släng gärna i några skedar kokosflingor i smeten också.

God och enkel chokladmousse

Mixa 3-4 dadlar, några mat­­- skedar kakao och en skvätt vatten. Tillsätt 1 avokado och knappt en matsked honung. Mixa fluffigt! Räcker till två fikasugna barn!

3 tips till föräldrar

• Låt barnen välja, skölja, skala och skära frukt och grönsaker.

• Lägg äppelbitar i pannkakorna, aprikoser i filen och rårivna morötter i köttfärssåsen.

• Använd exotiska och spännande frukter till efterrätter.

Läs fler tips på Kompis med kroppen