Klimatet, miljön, djuren och näringsinnehållet – att handla medvetet innebär många avväganden och det är inte alltid lätt att fatta rätt beslut. Allra bäst vore naturligtvis om man alltid kunde handla närproducerade, ekologiska varor som är i säsong. Men om det inte går – hur ska man då förhålla sig?
Det enkla svaret är att medvetna val i regel alltid är bättre än oreflekterade val. Väljer du att handla antingen svenskt, ekologiskt eller i säsong har du med andra ord redan börjat dra ditt strå till stacken.
Ekologiskt är logiskt
Ekologiskt är bra eftersom det minskar utsläppen av konstgödsel och syntetiska gifter, det hushåller med jordens resurser och innebär en bättre omsorg om djur och natur. Genom att handla ekologiskt slår du därför ett slag för både hälsan, klimatet och miljön.
Goda skäl att välja svenskt
Den största delen av matens påverkan på klimatet uppstår vid odling och djuruppfödning, medan transporter står för en förhållandevis liten del. Sverige är ett av de länder som kommit långt med att minska livsmedelsproduktionens klimat- och miljöpåverkan. Därför är det bra att välja svenskt och de kortare resorna blir en god bonus. Det svenska klimatet gör också att våra frukter, bär och grönsaker mognar fram när dagarna är som längst och ljusast, vilket ger en härligt djup smak. Och gäller det kött har vi bland de bästa djurskydden i världen, samtidigt som djuren håller hagar och betesmarker öppna och artrika.
Smart att äta i säsong
Att välja grödor efter säsong är ett smart sätt att äta både gott och hållbart. Då smakar frukter och grönsaker nämligen som bäst, samtidigt som de både ligger näringsmässigt på topp och har låg klimatpåverkan. Mycket går dessutom att plocka eller köpa för att frysa in själv, som bär, svamp, vaxbönor, hackad gul lök och kryddor som gräslök och persilja.
Färskt eller fryst?
Frysta livsmedel har lite större klimatpåverkan än färska, men bidrar samtidigt till att matsvinnet minskar. Vilken slutlig klimatpåverkan frysta livsmedel har är med andra ord svårt att säga. Från en näringssynpunkt förhåller det sig på samma sätt: i allmänhet sägs färska frukter och grönsaker ha ett större näringsinnehåll än frysta, men det är inte heller givet. För många frukter och grönsaker tar det flera dagar eller till och med veckor från det att de har skördats till att de landar i butik, vilket gör att de ofta tappar mycket av sin näring. Det gör att fryst i en del fall faktiskt kan vara nyttigare än färskt.
Tips!
Välj hållbara grönsaker som vitkål och rotfrukter om du alltid vill ha ett grönförråd hemma. Eller satsa på fryst.
Två snabba till…
Stefan Martinsson, kategoriansvarig Frukt ICA
Vad har du för tips till dem som vill handla medvetet: är en vanlig svensk tomat bättre än en ekologisk från Spanien?
- Det är svårt att säga exakt. Naturskyddsföreningen menar att vi bör köpa svenska, ekologiska och frilandsodlade tomater när vi kan. I andra hand kan man, mellan mars och oktober, köpa ekologiska tomater från svenska växthus som använder förnybar energi. Mellan september och maj väljer man helst frilandsodlade, ekologiska tomater från Spanien eller Italien.
Och hur är det med förpackningarna till frukt och grönt - är de miljövänliga?
- Vi har tidigare valt att använda komposterbara material till våra ekologiska produkter. Det ledde dock i många fall till att produkterna höll sämre. Att slänga frukt och grönt är en riktig miljöbov. Dessutom fördyrade de här förpackningarna produkten och hämmade försäljningen. Vi har därför valt att i många fall gå tillbaka till plastförpackningar. I Sverige är vi idag väldigt duktiga på att källsortera och återvinna mycket av det vi slänger.