ICA Kvantum Filipstad

Våra avdelningar

På ICA Kvantum vill vi så klart att maten vi säljer ska smaka gott. Men vi vill också att den ska vara nyttig, att den ska passa allas behov och preferenser och att den ska vara framtagen på ett sätt som tar hänsyn till både människa, djur och natur. Här kan du läsa mer om vårt sortiment och dess olika aspekter.

Ekologiskt

Allt fler efterfrågar ekologiskt när de handlar. Det glädjer oss på ICA Kvantum. Vi älskar mat som framställts på ett naturligt sätt, utan konstgödsel eller syntetiska bekämpnings¬medel. För att det är bättre för dig, men också för att gynnar djuren, miljön – och dem som arbetar med att odla och paketera råvarorna.

Allergianpassat

För många människor är det viktigt att ha noggrann koll på ingredienserna i maten de äter. Det gäller inte bara den knappa femtedel av Sveriges befolkning som har någon form av födoämnesintolerans. Allt fler väljer också att stå över exempelvis gluten, mjölk, ägg eller fisk för att de följer en särskild diet eller avstår vissa livsmedel av hänsyn till miljön, klimatet eller djurens rätt. Oavsett vilka skäl du har att ställa särskilda krav på din kost, har vi på ICA Kvantum alternativen för dig. Här kan du läsa om olika matallergier, våra allergianpassade alternativ – och hur du bäst kan anpassa dina matinköp för att hitta de livsmedel som passar just dina behov.

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. På ICA Kvantum arbetar vi aktivt för att främja Fairtrade, bland annat genom att hålla ett stort sortiment av rättvisemärkta produkter.

Tips för att handla medvetet

Klimatet, miljön, djuren och näringsinnehållet – att handla medvetet innebär många avväganden och det är inte alltid lätt att fatta rätt beslut. Allra bäst vore naturligtvis om man alltid kunde handla närproducerade, ekologiska varor som är i säsong. Men om det inte går – hur ska man då förhålla sig?

Det enkla svaret är att medvetna val i regel alltid är bättre än oreflekterade val. Väljer du att handla antingen svenskt, ekologiskt eller i säsong har du med andra ord redan börjat dra ditt strå till stacken.

 

Ekologiskt är logiskt
Ekologiskt är bra eftersom det minskar utsläppen av konstgödsel och syntetiska gifter, det hushåller med jordens resurser och innebär en bättre omsorg om djur och natur. Genom att handla ekologiskt slår du därför ett slag för både hälsan, klimatet och miljön.

 

Goda skäl att välja svenskt
Den största delen av matens påverkan på klimatet uppstår vid odling och djuruppfödning, medan transporter står för en förhållandevis liten del. Sverige är ett av de länder som kommit långt med att minska livsmedelsproduktionens klimat- och miljöpåverkan. Därför är det bra att välja svenskt och de kortare resorna blir en god bonus. Det svenska klimatet gör också att våra frukter, bär och grönsaker mognar fram när dagarna är som längst och ljusast, vilket ger en härligt djup smak. Och gäller det kött har vi bland de bästa djurskydden i världen, samtidigt som djuren håller hagar och betesmarker öppna och artrika.

 

Smart att äta i säsong
Att välja grödor efter säsong är ett smart sätt att äta både gott och hållbart. Då smakar frukter och grönsaker nämligen som bäst, samtidigt som de både ligger näringsmässigt på topp och har låg klimatpåverkan. Mycket går dessutom att plocka eller köpa för att frysa in själv, som bär, svamp, vaxbönor, hackad gul lök och kryddor som gräslök och persilja.

 

Färskt eller fryst?
Frysta livsmedel har lite större klimatpåverkan än färska, men bidrar samtidigt till att matsvinnet minskar. Vilken slutlig klimatpåverkan frysta livsmedel har är med andra ord svårt att säga. Från en näringssynpunkt förhåller det sig på samma sätt: i allmänhet sägs färska frukter och grönsaker ha ett större näringsinnehåll än frysta, men det är inte heller givet. För många frukter och grönsaker tar det flera dagar eller till och med veckor från det att de har skördats till att de landar i butik, vilket gör att de ofta tappar mycket av sin näring. Det gör att fryst i en del fall faktiskt kan vara nyttigare än färskt.

 

Tips!
Välj hållbara grönsaker som vitkål och rotfrukter om du alltid vill ha ett grönförråd hemma. Eller satsa på fryst.

 

Två snabba till…
Stefan Martinsson, kategoriansvarig Frukt ICA

Vad har du för tips till dem som vill handla medvetet: är en vanlig svensk tomat bättre än en ekologisk från Spanien?
- Det är svårt att säga exakt. Naturskyddsföreningen menar att vi bör köpa svenska, ekologiska och frilandsodlade tomater när vi kan. I andra hand kan man, mellan mars och oktober, köpa ekologiska tomater från svenska växthus som använder förnybar energi. Mellan september och maj väljer man helst frilandsodlade, ekologiska tomater från Spanien eller Italien.

 

Och hur är det med förpackningarna till frukt och grönt - är de miljövänliga?
- Vi har tidigare valt att använda komposterbara material till våra ekologiska produkter. Det ledde dock i många fall till att produkterna höll sämre. Att slänga frukt och grönt är en riktig miljöbov. Dessutom fördyrade de här förpackningarna produkten och hämmade försäljningen. Vi har därför valt att i många fall gå tillbaka till plastförpackningar. I Sverige är vi idag väldigt duktiga på att källsortera och återvinna mycket av det vi slänger.

Lokalproducerat

Därför älskar vi mat från trakten

För oss på ICA Kvantum klappar hjärtat lite extra för mat från trakten. Vi älskar råvaror som smakar mycket, som är bra för miljön och som gynnar våra många duktiga lokala leverantörer. Därför arbetar vi också hårt för att hela tiden bredda vårt sortiment med så många närproducerade varor som möjligt.

Att sälja lokala varor är ett sätt för oss att erbjuda mångfald, att gynna småskalig produktion och att stötta lokala jobb. Men det är också vårt sätt att lyfta fram genuint mathantverk och hedra den fingertoppskänsla som många lokala producenter har när det gäller att känna och förädla traktens allra bästa råvaror.

För oss är närproducerat med andra ord en fråga om kärlek till både hembygden och maten.

Men lokala varor har också andra fördelar. Närproducerad mat innebär i regel minskade transportbehov och har, därmed, en lägre klimat- och miljöpåverkan än konventionellt producerad mat. Närheten till konsumenterna gör också att grödorna inte behöver skördas i förtid för att skenmogna under långa transporter på lastbilsflak och i lastutrymmen. Istället får de mogna klart i lugn och ro på sina plantor, vilket är bra för både näringsvärdet och de många goda, naturliga smakerna.

Självklart jobbar vi på ICA Kvantum också med att kvalitetsgranska alla våra lokala producenter, så att de håller minst lika hög nivå när det gäller att följa lagar och regler kring matsäkerhet som våra övriga leverantörer.

Saknar du någon lokalproducerad vara i din butikshylla? Säg till oss så lovar vi att göra vad vi kan för att ta in den!

Märkningsguide

Vad betyder märkningen?

KRAV, MSC, Svanen, Fairtrade – det är lätt att bli överväldigad av alla olika märkningar ute i butiken. Här är en lista på vad de vanligaste märkningarna betyder.

 

Drycker

Drycker till vardag och fest!

Något gott i glaset höjer måltiden till nya nivåer. Dricker du helst beska, syrliga, söta eller bubblande drycker? Hitta din favorit bland alla drycker i vårt sortiment. Vi gissar att du kommer bli törstig när du botaniserar bland alla våra goda törstsläckare. Här hittar du dryckesinspiration till veckans middagar och helgens festligheter. Skål!