Helstekt oxfilé

En hel stek av oxfilé i ugn hör till de verkligt festliga tillfällena och inget man vill misslyckas med. Du lyckas genom en härligt brynt yta, låg ugnsvärme och stenkoll på innertemperaturen. Här är ett väl beprövat grundrecept!

Ingredienser
8 portioner
1 1/2 kg oxfilé
2 tsk salt
3 krm peppar
1 msk olja
2 msk smör
Gör så här
00:40:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Bättre att tillaga den i mikron, då får man jämn uppvärmning genom hela köttet, utan att yttre delen blir överkokt. 350W först i 20 minuter, därefter 5 minuters utjämning. Mät innertemperaruren, forsätt gradvis med 10 minuter/5 minuter tills innertemperaturen är den upp nådda. Från 55 grader för blodig till 70 grader för well done.
Björn
2025-04-11Perfekt recept, 125 gr i ca 40 minuter och hade haft framme filen i rumstemp i ca 1 timme, så följer man det så är det lätt att tima tillbehören. Kunde ha tryckt på med mer kryddor bara😋
Eva
2025-01-02150 grader över och under värme ca 1h. Ta ut den och linda runt smörpapper. Låt den ligga och vila ca 10minuter sen skär upp den i valfria tjocklekar.
Lorenzo
2024-12-29