Finsk kålrotslåda

Betyg 4.3 av 5.148 personer har röstat
Receptet har 46 kommentarer
Finsk kålrotslåda

Finsk kålrotslåda är en mättande och god rätt som passar utmärkt till buffébordet och julbordet. Kålrotslådan får sin goda smak av kålrötter, grädde, sirap och ingefära. Den finska kålrotslådan kan med fördel frysas.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2001

Finsk kålrotslåda

Ingredienser

10 portioner
1 kg kålrötter
2 dl ströbröd
4 dl grädde
1 dl sirap
1 1/2 tsk mald ingefära
2 krm mald vitpeppar
ca 1 - 2 tsk salt
1 ägg
3 msk ströbröd
25 g smör

Gör så här

01:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

46 st
  • Gott.

    Micael

  • Kan den frysas?

    Anne

    Hej Anne! Det går bra att frysa kålrotslådan. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Jag undrar hur mycket vätska och hur lös konsistens?

    Marie

    Hej Marie! Tack för din fråga. Vi har nu förtydligat i texten att konsistensen bör vara ungefär som en lös puré, hoppas det underlättar. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Jag följer receptet nen till sätter kanel efter smak. Det är uppskattat. Tips från finsk -20 tals kvinna.

    Stefan

  • Om man vill laga den en dag innan och värma upp strax innan man äter, hur länge den ska vara i ugnen och hur många grader?

    Indika

    Hej Indika! Jag skulle värma den i nedre delen av ugnen 150 grader i ca 15-20 minuter. Börjar den få för mycket färg så lägg på lite folie. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Den var jättegod

    Rut

  • Det bästa tillbehöret. Lättgjord. Gjorde i varmluftsugn på 150° på ca 1 h.

    Mariann

  • Min är väldigt lös under ett mörkt skal efter 1,5 timme. Kan man göra något??

    Carola

  • Varför så lång tid??

    Ture

  • Följde receptet och det blev ganska likt hur Farmor brukar göra den, hade dock i en tsk muskotnöt också, och håller med de som säger att 1 dl sirap är för mycket, den blev lite för söt. Tycker också det är lite otydligt att ströbröd förekommer på två ställen i ingredienslistan, först som 2 dl, sedan som 3 msk. Antar att det är de två dl som ska ner i smeten, och 3 msk som ska vara ovanpå, men jag råkade ha i endast 3 msk att svälla i grädde, och upptäckte för sent att det var fel mängd.

    David

    Tack David för din kommentar! Vi har nu förtydligat i texten så nästa jul blir det förhoppningsvis enklare att följa receptet. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

Näringsvärde per portion

Energi1276 KJ / 305 kCal
Fett20 g
Salt2 g
Kolhydrater27 g
Protein4 g

Testa liknande recept

  • Rotfruktslåda
    Betyg 3.1 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Memma
    Betyg 3.3 av 5.89 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Fransk soppa
    Betyg 3.3 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Koka fläsklägg med ben
    Betyg 3.5 av 5.278 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Ålandspannkaka
    Betyg 4.3 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kålrotspuré med dragon
    Betyg 2.3 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad