Recept: Finsk kålrotslåda
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Finsk kålrotslåda

50 röster

Finsk kålrotslåda är en mättande och god rätt som passar utmärkt till buffébordet och julbordet. Kålrotslådan får sin goda smak av kålrötter, grädde, sirap och ingefära. Den finska kålrotslådan kan med fördel frysas.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2001.

Ingredienser

  • 1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter)
  • 2 dl ströbröd
  • 4 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 1 1/2 tsk mald ingefära
  • 1 msk salt
  • vitpeppar
  • 1 ägg

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och skär kålrötter i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka.
  3. Låt ströbröd svälla i grädde.
  4. Häll av kålrotsspadet, men spara det. Mosa kålrotsbitarna eller mixa dem.
  5. Blanda ströbröd, mixad kålrot, sirap samt mald ingefära, vitpeppar och salt. Vispa upp ägg lätt och tillsätt det. Späd med spadet till lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form.
  6. Strö över ströbröd och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1 1/2-2 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form. Lådan kan frysas.