Gravad lax

Betyg 4.2 av 5.147 personer har röstat
Receptet har 34 kommentarer
Gravad lax

Här är ett gott recept på hur du gör egen gravad lax - en riktig klassiker. Allt du behöver är fryst lax, dill, socker, vitpeppar och salt. Lätt att förbereda och behöver två dygn i kylskåp för att bli klar, sedan har du din egen gravade lax!

Ett recept från:
Buffé nr 12, 1998

Gravad lax

Ingredienser

10 bufféportioner
1 kg fryst lax (mellanbiten)
2 tsk grovstött vitpeppar
4 msk salt
6 msk strösocker
1 dl grovhackad dill

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

34 st
  • Kan rekommendera att vacuumförpacka. Blir mycket bra!

    Daniel

  • Jag köpte inte mittendelen utan ”svansen” och kan ej lägga tjock mot tunn del. Kan man inte lägga tjock mot tjock? Eller måste köttet täckas helt

    Jennifer

    Hej Jennifer! Det gör ingenting! Men det kan hända att den tunnaste biten går fortare att grava bara, så håll lite koll! God Jul! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Hur länge står den sig i kylen när den är färdiggravad?

    Anna

    Hej Anna! Vi rekommenderar max en vecka om man inte öppnar påsen eller lådan den ligger i. Gravad lax går också jättebra att frysa. God jul. //Tove

    ICA-köket

  • kan man använda strösött istället för vanlig socker...har diabetes

    Marketta

    Hej Marketta! Det är tyvärr inget vi rekommenderar, sockret hjälper bla till med konserveringen. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Med förhållandet 4 msk salt och 6 msk socker passar det oss perfekt . Faktiskt bättre än köpt tycker vi i familjen den går åt som smör 🤗

    Hans-erik

  • Simple and tasty!

    Sun

  • Blir toppen så länge man är noga med att hälla bort vätskan som bildas. Annars blir den som sagt för salt. Pär

    Pär-olov

  • Helt fel proportioner borde vara 1/2 dl salt och 1 dl socker. Detta recept gör laxen oätlig, 200 spänn rakt ner i soporna, mycket besviken.

    Anna

    Hej Anna! Tråkigt att höra att det inte blev bra för dig. Våra kockar har provlagat receptet på nytt och vi har gjort en justering där vi har ändrat mängden socker från 5 msk till 6 msk. Med 6 msk socker blev laxen bra. Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Så gör man 👍🥰 Finns inga genvägar. Blir perfekt.

    Jan

  • Hej! Jag vill tipsa om hur man kan "rädda" gravad lax om den skulle råka smaka alldeles för salt när den är klar. Knepet är likt husmorsknepet där man drar salt ur en sås med hjälp av rå potatis. Knepet tar runt ett dygn extra. Gör så här: Skrapa bort kryddor och skölj av laxen lite lätt. Lägg tillbaka laxen i en torr form, ha på skivad skalad potatis under och över laxen och emellan om man har två lager lax. Mina potatisskivor var kanske 3-4 mm tjocka. Jag behövde själv tre omgångar potatis under dygnet, så kastade och slängde potatisskivorna efter några timmar. Potatisen kommer byta färg. Om laxen vätskat när potatisen byts - ta bort vätskan varje gång potatisen byts ut. Lägg nåt som skyddar, som plastfolie över formen. Observera att jag inte vet hur det här påverkar hållbarheten, men känns ju betydligt roligare än att kasta laxen. Var kanske lite försiktiga med att hållbarheten kan bli kortare.

    Nathalie

Näringsvärde per bufféportion

Energi2108 KJ / 504 kCal
Fett30 g
Salt10 g
Kolhydrater13 g
Protein46 g

Testa liknande recept

  • Gravad lax på färsk lax
    Betyg 4.2 av 5.172 personer har röstat
    Receptet har 48 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Fänkålsgravad lax
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rimmad lax
    Betyg 4.6 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Limegravad lax
    Betyg 3 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Klassisk rödbetsgravad lax
    Betyg 4.6 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad