Vinbärsgelé
Friskt och somrigt recept på härlig vinbärsgelé av röda vinbär eller svarta vinbär direkt från trädgården. Lättare att laga till än man kanske tror, och passar utmärkt till olika kötträtter.
Ingredienser
ca 2 dl
ca 1 l klasar av lite omogna vinbär (1 l motsvarar 500 g)
2 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft (9 dl motsvarar ca 800 g)
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Tips
Har du bär som innehåller lite pektin (mycket mogna bär) rekommenderas att använda gelésocker multi. Annars är det att göra utifrån receptet och göra geléprovet.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Skulle önska det oftare står i recept om man skall koka med eller utan lock. :)
Eva
2023-10-10Hej Eva! Den ska koka utan lock. I våra recept är vi tydliga med att ange "koka med lock" om det är det som gäller. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-10-27Blev jättebra och god gele’! Jag hade bara frysta bär, svarta och röda vinbär, och tog därför lite mindre vatten, cirka 1,5 dl till 1 l bär. Det blev ungefär 2,5 dl saft och 2,5 dl socker tillsattes, kokades kanske 13 minuter och blev perfekt konsistens. Marit
Marit
2023-10-03Men det var ju ett märkligt recept... Ungefär hur mycket vätska ska man räkna med tro...? Det kan väl knappast bli en liter på 1 liter bär och 2 dl vatten...?
Annika
2023-08-06