Recept: Vegetarisk lasagne
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Vegetarisk lasagne

240 röster

En vegetarisk variant på lasagne där du byter ut köttet mot en fyllig tomatsås och varvar med en mumsig crème fraichesås med zucchini. Efter att smakerna får berikas i ugnen blir lasagnen suveränt god.

Ingredienser

  • 200 g färska lasagneplattor

Tomatsås

  • 1 schalottenlök eller gul lök (1 scharlottenlök motsvarar 1 gul lök)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk strösocker

Crème fraiche sås

  • 1 zucchini
  • 4 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl riven parmesanost
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Tomatsås: Skala och skiva eller hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan, tillsätt tomaterna och socker. Låt det koka ihop 5-10 minuter.
  3. Crème fraiche sås: Skär zucchinin i grova bitar. Låt den koka med crème fraichen ca 5 minuter. Rör ner osten i såsen och smaka av med salt och peppar.
  4. Dela lasagneplattorna i 3-4 lika stora bitar (för 4 port). Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Varva plattorna med tomat- och crème fraiche sås. Spara lite av den vita såsen och bred över. Strö gärna på lite riven parmesanost.
  5. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
  6. Servera lasagnen med en blandad sallad och ruccola.

För alla

Lasagnen innehåller gluten, ägg, laktos och mjölk.
Gör glutenfri: använd glutenfria lasagneplattor.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 lysozym.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), uteslut parmesanen eller ersätt med mjölkproteinfri ost.