Recept: Vårens godaste smörgåstårta
  • Recept
  • Avancerad
  • Tid: Över 60 minuter

Vårens godaste smörgåstårta

17 röster

Smörgåstårta är den perfekta kalasmaten! Fira med en konstnärligt garnerad smörgåstårta med krispigt grönt. Innanför de spirande ärt- och sparrisskotten gömmer sig tre smakfulla fyllningar med smak av räkor, lax och avokado.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2016.

Ingredienser

6-8

Laxfyllning

  • 3 ägg
  • 300 g kallrökt lax i bit
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1/2 dl finskuren gräslök
  • salt och peppar

Räkfyllning

  • 1 burk handskalade räkor i lake (à 580 g)
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 dl finriven pepparrot
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 dl finskuren dill
  • salt och peppar

Pepparrotkräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk finriven pepparrot
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 krm salt

Avokadofyllning

  • 4 avokador
  • 1 citron

Montering

  • 8 landgångsbröd
  • 5 sparrisar
  • 1 fänkål
  • 10 salladsärter
  • 2 polka- eller gulbetor
  • 1 ask ärtskott (à ca 100 g)
  • 4 skivor kallrökt lax
  • 50 g regnbågs- eller laxrom
  • dillvippor
  • picklad rödlök

Så här gör du

  1. Laxfyllning: Hårdkoka, skala och hacka äggen. Skär laxen i små tärningar. Blanda ägghack, lax, crème fraiche, citronskal och gräslök. Salta och peppra. Ställ kallt.
  2. Räkfyllning: Häll av spadet från räkorna. Spara ca 0,5 dl av räkorna till garnering. Grovhacka resten. Blanda räkhacket med majonnäs, pepparrot, senap och dill. Salta och peppra. Ställ kallt.
  3. Pepparrotskräm: Vispa crème fraichen med pepparrot, citronskal och salt med elvisp några minuter, tills den tjocknar (blir lös först).
  4. Avokadofyllning: Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i skivor. Dela citronen och pressa över juicen.
  5. Montering: Se här hur du skär bröden och hur du lägger ihop bröd med fyllning och dekorerar smörgåstårtan.

Näringsberäkningen är utan picklad lök.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfritt landgångsbröd.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i brödet. Välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i brödet. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche eller Sour Supreme.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i brödet. Välj äggfri majonnäs. Uteslut de kokta äggen i laxfyllningen och välj ev fintärnad kokt potatis i stället.

Tips

Syrlig picklad rödlök: Koka upp 1/2 dl ättiksprit (12%), 1 dl strösocker och 1,5 dl vatten. Skala, halvera och skär 1 rödlök i klyftor. Häll över lagen. Låt stå minst 4 timmar eller gärna över natten.

Näringsvärde per portion
Energi:
4014 kJ / 959 kcal
Protein:
46 g
Kolhydrat:
20 g
Fett:
78 g
Salt:
6,4 g
0,7 - 1,4 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer