Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Avancerad
  • Tid: Över 60 minuter

Svartsoppa med krås

4 röster

Värmande och läcker soppa av gåskrås, äppeljuice och konjak. Svartsoppa är en spännande för- eller varmrätt som inbjuder med vackra färger och modiga smaker!

Ingredienser

  • krås från 1 gås (hals, vingar, muskelmage och hjärta)
  • vatten till kokning
  • 2 tsk salt
  • 2 l buljong från kråskoket + ev kycklingbuljong (fond + vatten)
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 4 dl grisblod
  • 1/2 dl konc äppeljuice
  • 2 - 1/2 dl konjak
  • 2 1/2 msk socker
  • 1 - 1 1/2 msk vinäger
  • 1 - 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1/2 tsk malda nejlikor
  • 1 1/2 krm mald vitpeppar

Så här gör du

  1. Skölj kråset och lägg i en gryta. Häll på vatten så att det precis täcker och tillsätt salt. Låt koka upp, skumma och sjud sedan under lock ca 1 tim.
  2. Ta upp kråset och håll varmt under aluminiumfolie. Sila buljongen och mät till 2 l (för 8 port), späd annars med kycklingbuljong. Koka upp buljongen i en gryta.
  3. Vispa ut vetemjölet med lite av blodet. Vispa ner i buljongen och tillsätt resten av blodet. Låt koka under vispning ca 5 min.
  4. Ta grytan från värmen och vispa i äppeljuice och konjak. Smaka av soppan med socker, vinäger och kryddor.
  5. Servera soppan riktigt het med kråset till på en assiett brevid.