Recept: Saftig äppelkaka med kanel och lingon
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Saftig äppelkaka med kanel och lingon

7 röster

Saftig äppelkaka med kanel och lingon är en härlig och rejäl kaka som gärna bakas dagen före den ska avnjutas. Servera gärna med lite grädde eller bara en god kopp kaffe.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2003.

Ingredienser

10 bitar

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl råsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 stora äpplen (à ca 150 g)
  • 1 1/2 dl lingon (färska eller frysta)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ytterligare en stund.
  3. Blanda mjöl, kanel och bakpulver. Kärna ur och riv äpplena grovt. Låt skalet vara kvar. Blanda ner mjölblandningen och äppelrivet i smeten, liksom större delen av lingonen.
  4. Bre ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 10 bitar). Strö resterande lingon ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.
Ändra till mjölkfritt: byt ut smöret mot mjölkfritt margarin och använd mjölkfritt ströbröd eller riven kokos till formen.