Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Solgul påskkaka

14 röster

Denna påskkaka blir saftig och mättande med morötter i och söt och syrlig med en glasyrkräm på färskost, till exempel Philadelphia. Ostkrämen är smaksatt med saffran och gör kakan vackert solgul. Dekorera gärna med små marsipanfigurer.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1996.

Ingredienser

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
  • 2 morötter
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör till formen
  • ströbröd till formen

Glasyr

  • 200 g färskost (t ex Philadelphiaost)
  • 1/2 påse saffran (à ½ g)
  • 1 msk florsocker
  • 2 msk mjölk

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rör smör och socker pösigt. Rör i äggen, ett i taget. Rör i citronskal och -saft. Skala och finriv morötterna. Rör ner dem i smeten.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.
  4. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  5. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
  6. Glasyr: Blanda osten med mjölk, saffran och florsocker. Bred krämen över kakan. Garnera eventuellt kakan med marsipanfigurer. Servera till kaffet.