Recept: Silltårta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Silltårta

168 röster

Sagolik silltårta att servera på midsommarbuffén! Lätt att tillaga och blir en favorit hos alla! Mustig kavring med fyllning av matjessill, rödlök, kesella, gräddfil och gräslök. En riktig vinnare!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2010.

Ingredienser

8 bitar

Botten

  • 200 g kavring
  • 75 g smör

Fyllning

  • 1 burk matjessill (à 200 g)
  • 3 gelatinblad
  • 1 rödlök
  • 1 burk kesella (10 %)
  • 3 dl gräddfil
  • 1 msk sillspad
  • 1 dl finskuren gräslök
  • svartpeppar

Så här gör du

  1. Botten: Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda med smulorna. Täck bottnen på en form med löstagbar kant med blandningen. Platta till och låt stå i kylen ca 15 minuter.
  2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt sillen rinna av och spara spadet.
  3. Skala löken. Finhacka lök och sill. Blanda lök, sill, kesella, gräddfil, sillspad och peppar.
  4. Ta upp gelatinet och smält det i en liten kastrull på svag värme. Rör ner det i sillblandningen. Häll det i formen. Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök.

För alla

Fri från ägg, men kontrollera brödet.
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: kontrollera brödet. Använd matfett, färskost, och gräddfil fri från laktos.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet. Byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt kesella och gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour Supreme (innehåller soja).