Recept: Scones
  • Recept
  • Enkel
  • Tid: Under 30 minuter

Scones

1339 röster

På söndagsbrunchen vill man ha något nybakat och delikat och det passar därför utmärkt att baka scones för detta tillfälle. Sconesen är godast om du serverar dem med söt marmelad eller ost.

Ingredienser

8 st

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • ost eller marmelad till servering

Till servering

  • ost
  • marmelad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, någon av smaksättningarna (se Tips nedan) och salt i en bunke. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
  3. Klicka ut 2 kakor, 8 bullar eller en längd på en plåt med bakplåtspapper (för 8 st). Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
  4. Till servering: Servera sconsen nygräddade med ost eller marmelad.

För alla

Brödet innehåller gluten men är fri från ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risdryck

Tips

Förslag på smaksättningar för 8 st scones:

1 dl torkad frukt t ex aprikoser, fikon, russin, tranbär, blåbär och gojibär

1 dl nötter eller mandel

1/2 g saffran och 1 msk socker

1 tsk malen kanel och 2 tsk strösocker

1 tsk stötta kardemummakärnor och 1 tsk socker