Recept: Rostad vitlökssky med konjak
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Rostad vitlökssky med konjak

8 röster

Den här den rostade vitlöksskyn med konjak är verkligen en sås ”to die for” – inte minst till en till perfekt stekt bit oxfilé, ryggbiff eller annat nötkött. Vitlöksskyn är dessutom smart på så vis att du kan förbereda den, det vinner bara smakerna på!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2016.

Ingredienser

3 dl
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 msk konjak
  • 1 1/2 msk konc kalvfond
  • 6 dl vatten
  • majsstärkelse till redning
  • salt
  • malen svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olivolja. Rosta i mitten av ugnen tills de är gyllene, 10–15 minuter.
  3. Skala och skär schalottenlöken i bitar.
  4. Bryn schalottenlöken i smör i en kastrull tills den får lite färg. Tillsätt svartpeppar, timjan och lagerblad, bryn ytterligare någon minut.
  5. Häll på konjaken och låt koka ihop. Tillsätt kalvfond och vatten. Koka upp och låt sjuda på låg värme ca 30 minuter. Ta kastrullen från värmen och sätt på ett lock. Låt stå minst 1 timme.
  6. Sila skyn och häll tillbaka i kastrullen. Koka ca 10 minuter, tills 3/4 återstår.
  7. Red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Tillsätt de rostade vitlöksklyftorna.
  8. Mixa slätt med stavmixer och sila sedan skyn genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Välj laktosfritt matfett eller enbart olja.  
Gör mjölkproteinfri: kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Välj mjölkproteinfritt matfett eller enbart olja.
Gör äggfri: kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.

Näringsberäkningen är per dl.

Näringsvärde per portion
Energi:
584 kJ / 140 kcal
Protein:
3 g
Kolhydrat:
6 g
Fett:
8 g
Salt:
0,3 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer