Risotto frutti de mare
Denna Risotto frutti de mare är en förstklassig middag som du tillreder i en och samma kastrull. Skaldjursmix, bläckfiskringar och blåmusslor med skal är en skön kombination av havets frukter och går väl samman med risottons krämighet.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2004
Ingredienser
4 portioner
1 paket fryst skaldjursmix (à 200 g)
1 paket frysta råa bläckfiskringar (à 200 g)
1 paket frysta blåmusslor med skal (à 450 g)
1 fiskbuljongtärning
1 msk konc hummerfond
1 l vatten
2 stora schalottenlökar
2 - 3 vitlöksklyftor
1 - 2 msk olivolja (ev med chilismak)
1/2 citron
1/2 - 1 dl vitt vin
1 knippe persilja
3 dl risottoris t ex carnaroli eller avorio
150 g parmesan
salt
svartpeppar från kvarn till servering
För alla
Rätten innehåller gluten, ägg och mjölk.
Gör glutenfri: välj skaldjursmix med crabsticks (surimi) utan vetemjöl eller köp räkor, musslor och annat som ingår i mixen var för sig.
Gör äggfri: uteslut skaldjursmixen, eftersom crab-sticks (surimi) i regel innehåller äggvita. Köp räkor, musslor m m var för sig. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Gör så här
Tips
En krämig dröm med havets läckerheter. Det går alldeles utmärkt med frysta råvaror, men självklart kan man byta ut dem mot färska motsvarigheter eller vad fiskdisken har att erbjuda. De små frysta skaldjuren får koka längre än vanligt, men de får här ge mer smak än konsistens. Stora färska skaldjur bör bara kokas så att de är precis klara. Bläckfisken behöver den långa koktiden.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Prövade för första gången och vilken god rätt! Även sambon som inte är överförtjust i skaldjur tyckte om den
Ramuné
2020-04-04Åt denna på en resturang i Göteborg,men då med spagetti i,de smakade utmärkt,kan jag rekomendera,skall bjuda goda vänner på den.
Lennart
2015-06-06Mycket god och snabblagad. Använde mig av "tillvardags" ICAs räkor och skampistjärtar i lake och la i 1 påse saffran. Ljuvligt gott. Serverade med baguette
Charlotte
2006-09-14