Recept: Profiteroles med kastanjekräm
  • Recept
  • Avancerat
  • Tid: Över 60 min

Profiteroles med kastanjekräm

1 röster

Lycka är choklad i alla former. När den dessutom är rund och innehåller en len, krämig fyllning av kastanjekräm, eller grädde med björnbär i, är lyckan fulländad. Den här läckra chokladdesserten är lika vacker som den är god.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2012.

Ingredienser

20 st
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g smör
  • 1 msk socker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • hallon till garnering

Kastanjekräm

  • 1 vaniljstång
  • 1/2 dl mjölk (3 %)
  • 3 msk sötad kastanjepuré
  • 3 msk socker
  • 3 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde

Chokladsås

  • 200 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk kakao
  • 1 msk honung

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka upp vatten salt, smör och socker i en kastrull så att smöret smälter. Tillsätt mjölet lite i taget, rör om kraftigt.
  3. Koka massan tills den släpper kastrullens botten och kanter. Ta från värmen och låt svalna något. Tillsätt vaniljsockret. Rör i äggen, ett i taget.
  4. Klicka ut smeten till 20 bollar fördelade på 2 bakpappersklädda plåtar (för 20 bollar).
  5. Grädda varje plåt mitt i ugnen 20–25 minuter, tills bollarna fått fin färg. Stick ett hål med en kniv i nedre sidan av varje boll så att ångan kan pysa ut. Låt svalna helt på galler.
  6. Kastanjekräm: Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  7. Värm mjölken försiktigt i en kastrull och rör ner kastanje puré, vaniljfrön och -stång. Ta från värmen.
  8. Vispa socker och äggulor riktigt fluffigt i en bunke. Vispa i potatismjöl och vetemjöl. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen
    och vispa runt. Häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda försiktigt några minuter under omrörning tills det tjocknat.
  9. Ta upp stången och låt krämen svalna helt.
  10. Vispa grädden fast. Vänd försiktigt ner den i kastanjekrämen.
  11. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa i hålet på varje boll. Lägg upp på ett fat. Låt stå i kylen tills chokladsåsen hälls på.
  12. Chokladsås: Bryt chokladen i bitar. Smält den i en kastrull på svag värme tillsammans med grädden. Rör i kakao och honung. Häll chokladsåsen över profiterolesen, garnera med hallon och servera genast.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: byt smör, grädde och mjölk mot laktosfria produkter och välj ren mörk choklad av god kvalitet.

Tips

Går kastanjepuré inte att få tag i, gör björnbärsgrädde i stället (för 20 st): Vispa hårt 5 dl vispgrädde. Blanda med 3 dl mosade björnbär och 3/4 dl florsocker.