Recept: Potatisgratäng
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Potatisgratäng

162 röster

Potatisgratäng är en god klassiker som du enkelt varierar smaken på genom att blanda i purjolök eller vitlök samt att du även kan tillsätta olika goda örter, svamp eller zucchini. Gratinera din gräddiga gratäng i ugn och servera.

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 dl grädde (eller mjölk)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka eller skiva löken.
  3. Varva skivorna i en lätt smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar mellan varven.
  4. Häll på mjölk eller grädde. Sätt in formen i ca 50 min eller tills potatisen är mjuk.

Tips

Gratängen kan varieras genom att blanda 2 pressade vitlöksklyftor (för 4 port) i grädden eller byta ut löken mot purjolök. Potatisen och löken kan varvas med skivade champinjoner eller skivad zucchini. Riven ost, t ex cheddar eller grevé, kan blandas med potatisen eller strös ovanpå. Örtkryddor som oregano, basilika, dragon eller dill är också gott att blanda i gratängen.