Poké bowl

Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, ordet betyder att dela eller skära itu. Rätten ser olika ut, men basen med ris, marinerad fisk och grönsaker är ofta densamma.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2016

Ingredienser
2 portioner
1/2 dl japansk soja
2 tsk sesamolja
1/2 tsk rostade sesamfrön
1 krm chiliflakes
1 tunt skivad salladslök
200 g tärnad rå fisk (t ex MSC-märkt tonfisk och/eller lax)
2 portioner rundkornigt kokt ris
Att toppa med
avokado
rädisor
mango
gurka
gari
sojabönor
färsk koriander
alger
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsberäkningen är utan tillbehör.
Energi3341 KJ / 799 kCal
Fett45 g
Salt1.5 g
Kolhydrater59 g
Protein36 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
25 stJag brukar ha kyckling, lax eller fläskkött.
Charlotte
Så fantastiskt enkelt och gott!!! Ringlar sriachamajonnäs över och det blir verkligen pricken över i!
Eva veronica
Rätten lämpar sej ju förstås även för goda och närande vegetariska versioner... 😋🥭🥑🥦🥕
Bror anders
Sonen bjöd på bowl och det var fantastiskt gott. Kul att prova nya smaker. Eftersom alla inte gillade rå lax så stekte han laxen innan den blandades i såsen. Han hade även picklad rödlök. Detta kommer jag garanterat göra fler gånger. Christine
Christine
SÅ enkelt, SÅ gott! Alla älskade det. Allt förbereds enkelt medans riset kokar. Rekommenderas att vänta en stund efteråt så risen hinner kallna något. Ätes bäst kallt. Rå marinerad fisk bör förvaras max 3 dagar i kylskåpet!
Peter
Gjort denna flera gånger, alltid lika fräscht och uppskattad hemma. Vi använder utöver avocado, mango, rädisa även gurka i bitar och edamamebönor.
Teresia
Mycket gott! Vi lägger upp ingredienserna i små skålar och bjuder på. Perfekt om man är många och kräver väldigt lite förberedelse. Var och en själv välja sitt innehåll, lite som tacos fast roligare och godare 😊 Använder salmalax, räkor och ibland stekt tofu. Rostad lök på toppen är otippat gott för lite crunch! Badväder också Chilimajo och extra sojasås med ingefära och chili. Så här på sommaren är det gott med färska jordgubbar till utöver mango.
Frida
Kan man använda ”vanlig” fryst lax i portionsbitar? Eller vilken typ av lax köper man till sådant här?
Magdalena
Väldigt gott och enkelt
Jessica
Så OTROLIGT enkelt och samtidigt fantastiskt gott. Rekommenderas starkt!
Peter