Ostbricka

Finns det något festligare än en härlig ostbricka? Brie, hemmagjord färskost, Roquefort och en lagrad hårdost samsas på brickan tillsammans med kex och en ljuvlig marmelad. Bjud på detta när som helst, och det som är så bra med ost; det är det godaste som finns.

Ingredienser
6 portioner
Färskost
2 1/2 dl filmjölk
3/4 dl gräddfil
salt
svartpeppar
Förslag på smaksättning
2 msk finhackade örter och 1/2 riven vitlöksklyfta (för 6 port)
1 msk basilikapesto
1 msk tapenade
1 tsk finrivet citronskal några droppar citronsaft och 1 tsk rosmarin (för 6 port)
1 msk tomatpesto
Förslag på ostar
ca 250 g brieost camenbert, taleggio, St Albray eller liknande
ca 250 g ädelost t ex Roquefort, St Agur, Kvibille ädel eller liknande
ca 250 g lagrad hårdost t ex Appenzeller, Meja, comté eller liknande
Förslag på tillbehör
fikonmarmelad eller t ex tomat-, äpple- eller päronmarmelad (se länk i steg 5)
kex, knäckebröd, fröknäcke och/eller surdegsbröd (se länkar i steg 5).
grönsaker, stjälkselleri i stavar, rädisor, finhyvlad fänkål , rostade hasselnötter
Gör så här
08:00:00
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion på endast färskosten.
Energi177 KJ / 42 kCal
Fett3 g
Salt0.7 g
Kolhydrater3 g
Protein2 g
Kommentar
1 stHej! Hur mycket ost och kex kan det gå åt per person om man har ostbrickan som t ex vickning? Maria
Maria
Hej Maria! Om man serverar ostbricka som en egen "middag" så räknar man 200-250 g per person. Till vickning kanske man då skulle kunna räkna med 100-150 g, eller kanske lite mer. Det gör ju inget om det blir ost över, det håller ju länge och är gott att skära sig en skiva ibland och småäta på:-) Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket