Morots- och palsternacksbröd med oliver

Betyg 3.6 av 5.
23 personer har röstat
4
Morots- och palsternacksbröd med oliver

Hembakat morots- och palsternacksbröd med oliver passar till både soppa som middag. Havregryn och rivna rotfrukter ger ett mustigt och saftigt bröd, kryddat med rosmarin, honung och oliver för god smak och sälta.

Morots- och palsternacksbröd med oliver

Ingredienser

4 baguetter
50 g  färsk jäst
8 dl  kallt vatten
4 dl  fiberrika havregryn
2 dl  grovt riven morot (2 dl motsvarar ca 1 morot à 100 g)
2 dl  grovt riven palsternacka (2 dl motsvarar ca 1 palsternacka à 100 g)
1 - 2 msk  färsk hackad rosmarin
1   förp urkärnade svarta oliver (à 300 g)
2 msk  olivolja
2 msk  flytande honung
2 tsk  salt
ca 16 dl  vetemjöl (16 dl motsvarar ca 960 g)

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Innehåller gluten.

Näringsvärdet är beräknat per bröd.

Baka med ”rester” till klimatsmart bröd!
När man blandar olika ingredienser i matbrödsdegar så kan det påverka konsistensen beroende på vilken fuktighet livsmedlet har och då får man anpassa mjölmängden därefter. Tillsätt inte allt mjöl från början utan spara lite och tillsätt under tiden degen arbetas.

Här är några förslag på vad som kan blandas i en matbrödsdeg.

Rivna råa rotfrukter eller frukter som t.ex. palsternacka, morötter, rödbetor, rotselleri, äpplen, bananer.

Russin, aprikoser, fikon, nötter.

Mosad kokt potatis, potatismos, majskorn, oliver, mixade eller mosade kokta bönor.

Bitar av ost som rivs eller smulas ner.

Använd t.ex. nyponsoppa, buljong, filmjölk eller yoghurt som degvätska.

Finns det en skvätt kvar i yoghurt- gräddfil- crème fraiche- eller filmjölksförpackningarna skölj ur dem med vatten och använd som degvätska.

Cottage cheese, kvarg.

Grötrester

Gör så här

Tips

Baka rutor av degen:
Stjälp upp degen på plåten. Strö lite mjöl eller havregryn på degen och platta ut den så att degen täcker hela plåten. Nagga degen med en gaffel. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225˚C. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler. Skär det i bitar.
Tips: Man kan också skåra degen på plåten innan jäsning i så stora bitar man vill ha.

Byt ut några dl av vetemjölet mot t.ex. grahamsmjöl, rågmjöl eller rågsikt eller andra mjölsorter.

Vill man inte ha kryddor i brödet så uteslut dem eller smaksätt med den krydda du tycker om.

Byt ut oliverna mot t.ex. nötter, solros- och pumpakärnor.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.6 av 5.
23 personer har röstat

Kommentarer

Har ej prövat ännu

Elisabet

2018-04-17

väldigt gott och saftigt!! ha gjort det fler gånger

Carole

2017-02-10

Hej Jessica! Vad roligt att höra! Tar det genast vidare till alla inblandade som kan få lite positiv feed-back på allt jobb de gör! Hälsningar Michelle

Redaktionen

2015-11-16

Näringsvärde per portion

Energi5667 KJ / 1354 kCal
Fett41 g
Salt9.68 g
Kolhydrater209 g
Protein28 g

Testa liknande recept

Studentskans havrebröd
Betyg 3.9 av 5.
38 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Havrelimpor med lingon
Betyg 3.5 av 5.
65 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Frukostbröd med havre
Betyg 4 av 5.
136 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Morotslimpa
Betyg 4.9 av 5.
25 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Havrerutor med frukt och frön
Betyg 3.6 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Nyttigare hamburgerbröd
Betyg 3.4 av 5.
28 personer har röstat
Över 60 min att tillaga