Recept: Lussebullar
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Lussebullar

38 röster

Ett klassiskt recept på saffransbröd eller lussekatter! Grädda större längder och flätor i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter och de mindre i 8-10 minuter.

Ingredienser

30 bullar

  • 50 g jäst
  • 175 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran à 1/2 g
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)

Till pensling och garnering

  • ägg
  • russin

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
  4. Baka ut julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
  7. Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
  8. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

För alla

Bullarna innehåller gluten.
Gör laktosfri: använd matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risersättning
Gör äggfri: byt ut ägget och pensla med mjölk eller sirap utrörd i lite vatten.