Linsgryta

Linsgrytan är en kryddig lunch- eller middagsrätt. Du blandar chili, paprika, purjolök och morötter och fräser i olja, blandar i linserna och tillsätter sedan spiskummin, chilipulver, koriander och salt. Servera grytan med nachochips eller gräddfil.

Ingredienser
8 portioner
1 - 1 1/2 gröna chili t ex jalapeño
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
2 purjolökar
3 - 4 morötter
2 msk olja
4 dl okokta röda linser
8 dl vatten
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
2 tsk mald koriander
2 tsk salt
Till servering
Nachips
gräddfil
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi881 KJ / 211 kCal
Fett4 g
Salt0.07 g
Kolhydrater28 g
Protein12 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gjorde denna fast med sambal oelek istället för grön chili. Tog fyra rågade 4 tsk ca. Använde två salladslökar, en rödlök o en liten bit gul lök istället för purjolök. Använde soja (mushroom) och tomatpuré (mutti) också. Hävde även i en halv zucchini och en tärning kycklingfond. Hälften var belugalinser istället för röda o körde allt lite extra. Mums! Åt med en klick creme fraiche o ris till istället för chips. Ibland tar man det som finns hemma!
Frida
2024-08-01Vad är smartast att ersätta koriander med? Det är ju en helt klart vattendelare bland kryddor/örter….antingen älskar man eller så gillar man det verkligen inte…
Jessica
2024-06-22Hej Jessica! Här är det torkad koriander som används och den skiljer sig mycket smakmässigt från färsk. Testa gärna eller krydda med lite extra spiskummin och chilipulver. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2024-06-24Blev godare med ett par msk tomatpuré och en skvätt soja i!
Maria
2022-08-08