Recept: Lantchips med het räkrora
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Lantchips med het räkrora

27 röster

Mingelvänligt tilltugg som får fart på festen. Att först fräsa räkor med vitlök och chili gör hela skillnaden i räkröran med asiatisk touch av lime och koriander. Mums på chips!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2012.

Ingredienser

  • 300 g skalade räkor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 dl crème fraiche
  • finrivet skal och juice av 1 lime
  • 1 dl hackad koriander (ca 1 kruka)
  • ca 1/2 påse lättsaltade lantchips (à 200 g)
  • salt
  • peppar
  • tabasco

Så här gör du

  1. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt räkorna och fräs 1 minut under omrörning.
  2. Ta från värmen och lägg det frästa i en matberedare. Mixa grovt. Kyl snabbt ner.
  3. Blanda crème fraiche, limeskal, limejuice och koriander.
  4. Vänd ner räkfräset. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Ställ i kylen.
  5. 30 minuter före servering: Fördela röran på chipsen. Bjud som drinktilltugg. Blir något över så ta fram det till vickningen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche.