Recept: Kolapaj med bär och färskost
  • Recept
  • Avancerat
  • Tid: Över 60 min

Kolapaj med bär och färskost

Betyg
33 röster

Har du lite tid över och vill baka en förstklassig och utsökt efterrätt ska du testa det här receptet på kolapaj med bär och färskost. Den söta pajen tillsammans med syrliga bär och vaniljkesella skapar en magisk smakkombination som alla kommer älska

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2006.

Ingredienser

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 - 2 msk kallt vatten

Kolafyllning

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl sirap
  • 200 g smör

Till servering

  • 1 l blandade bär t ex hallon och blåbär
  • 2 burkar kesella/kvarg (à 2 1/2 dl)
  • 4 tsk vaniljsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajdeg: Skär smöret i bitar, mixa smöret med mjölet i en matberedare till en smulig deg, tillsätt vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  3. Tryck ut degen i en pajform, nagga den med en gaffel och grädda tills den är gyllenbrun, ca 25 minuter.
  4. Kolafyllning: Koka grädde, socker och sirap i en kastrull till 120°C eller 20-30 minuter. Har man ingen hushållstermometer kan man göra ett kulprov för att se om kolan är klar. Droppa lite av kolan i en kopp med kallt vatten. Går kolan att forma till en kula är kolasmeten färdig.
  5.  Skär smöret i bitar och rör ner lite i taget i kolan. Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåp så den får stelna.
  6. Till servering: Lägg på bären och servera med färskosten smaksatt med vaniljsockret.

För alla

Kolapajen är fri från ägg men innehåller mjölk och gluten.
Gör glutenfri: baka en glutenfri pajdeg efter eget recept.

Tips

Det går bra att frysa pajen.

Fakta: Varför ska pajdegen vila? Jo, för då "krymper" inte degen vid gräddningen.