Recept: Kåldolmar
  • Recept
  • Avancerat
  • Tid: Över 60 min

Kåldolmar

13 röster

Kåldolmar är ett klassiskt recept på husmanskost. Kåldolmen av blandfärs, ägg och grötris lindas in i blad från savojkålen och steks i sirap och kalvfond. Servera kåldolmarna med en sås från stekskyn och potatismos.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2004.

Ingredienser

  • 1 savojkål (ca 20 fina blad till 4 port)
  • 1/2 dl grötris
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 - 2 msk smör
  • 300 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 1/2 - 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Till stekning

  • 1 msk smör
  • 2 msk ljus sirap eller strösocker
  • 4 dl kålspad (från kokningen)
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 - 2 msk mörk maizenaredning

Så här gör du

  1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.
  2. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter tills de mjuknar. Spara 4 dl kålspad (för 4 port). Skölj hastigt av bladen i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Skala och finhacka löken och fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt den svalna.
  5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket.
  6. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsäker form eller långpanna. Ringla över sirap eller strö på socker. Stek i ugn på nedre falsen i ca 45 minuter. Häll på kålspad och kalvfond efter halva stektiden.
  7. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizenaredning.
  8. Servera med syltad lök och svamp samt gärna ett fluffigt potatismos.

För alla

Läs noga ingredienserna på buljongtärningen i övrigt är rätten fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.
Gör mjölkfri: Koka grötriset med mjölkfritt alternativ, t.exl Solhavre. Använd mjölkfritt margarin eller olja. Välj mjölkfri köttbuljongtärning istället för kalvfond och ren majsstärkelse istället för Maizena mörk redning.
Gör äggfri: Ersätt äggen med 1 msk potatismjöl utrörd i ½-1 dl mjölk.