Recept: Inlagd sill
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Inlagd sill

16 röster

Gör egen inlagd sill med ett enkelt men klassiskt sillrecept. Med lök och morot i 1-2-3-lag kryddad med lagerblad och kryddpeppar. Välj inläggningssill eller femminuterssill, koka ihop lagen och låt sillen dra två dygn i kylen. Du får även förslag på sill med senap, curry, citrus och pepparrot.

Ingredienser

  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 3 dl vatten
  • 5 cm purjolök
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 förp inläggningssill à ca 400 g

Så här gör du

  1. Skala och skiva löken och moroten. Skölj och skiva purjolöken. Koka upp 3 dl vatten med ättikssprit, socker, lagerblad och kryddpeppar. Låt lagen bli kall. Tillsätt grönsakerna.
  2. Häll av och skölj sillfiléerna, skär dem i bitar och lägg i lagen. Låt sillen stå i kylskåp minst 2 dygn för att bli klar.

För alla

Inlagd sill (grundreceptet) är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsberäkningen är beräknad för inlagd sill, grundreceptet.

Tips

Den snabbaste varianten är att använda sig av Inläggningssill på minuten. Det är bara att hälla av spadet och lägga i en ny sillag enligt receptet ovan eller göra en krämig sill enligt recepten nedan.

Inlagd sill är grunden till krämiga sillar. Man plockar upp bitarna och låter de rinna av ordentligt innan man lägger dem i den smaksatta såsen.

Citrussill: I sillagen kan man ha strimlat skal av citron och apelsin.

Senapssill: lägg sillbitarna i gravlaxsås med hackad dill.

Currysill: lägg sillbitarna i en sås med majonnäs, crème fraiche, hackat grönt äpple, hackad syltlök och fräst curry (om man fräser curryn i lite olja kommer smaken fram bättre).

Pepparrotssill: är där man lägger sillbitarna i en sås med majonnäs, crème fraiche, hackad gräslök, dijonsenap och färsk riven pepparrot.

Det finns en stor mängd smaksättningar på krämiga sillar, hitta din egen favorit!