Recept: Helstekt entrecôte
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Helstekt entrecôte

102 röster

Denna underbart goda, helstekta entrecôte med len vinsås är en ljuvlig huvudrätt. Entrecôten grillar du i ugnen täckt med en smakrik röra av örter och vitlök. Låt köttet vila under tiden du gör vinsåsen och avnjut sedan med chilipolenta och sallad.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg entrecôte
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk rosépepparkorn
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 tsk salt

Sås

  • 3 dl köttbuljong (fond + vatten)
  • 1 dl vitt vin
  • ev salt och peppar
  • 3 msk maizenaredning (för mörka såser)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Putsa av köttet. Skala och lägg vitlöksklyftorna i en mortel. Tillsätt pepparkorn, timjan och rosmarin. Stöt till en smet. Bred smeten på och runt om köttet. Stick i en köttermometer i köttet, se till att spetsen kommer på det tjockaste stället.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek köttet i ugnen tills termometern visar 62°C för rosa kött eller 65°C för lite mer genomstekt kött.
  4. Strö saltet på köttet och linda in i aluminiumfolie. Låt stå ca 15 min innan det skärs i ca 1 cm tjocka skivor.
  5. Sås: Vispa ur formen med buljongen och häll i en kastrull. Tillsätt vinet och låt koka upp. Smaka ev av med salt och peppar. Vispa i maizenaredningen och låt koka ca 1 min. Servera såsen till köttet. Chilipolenta och sallad kompletterar.

För alla

Läs noga ingredienserna på buljongen i övrigt är rätten fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.