Recept: Falafel
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 min

Falafel

29 röster

Gör egna, mustiga och välsmakande kikärtsbullar med hetta! Falafel med chili, vitlök, spiskummin och koriander friteras gyllenbruna och serveras med kummingurka.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2007.

Ingredienser

4

  • 2 burkar kikärter (à 400 g)
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 - 3 msk hackad, färsk koriander
  • 1 msk olja
  • 1 - 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 äggula
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • mjöl till panering
  • 2 ägg till panering
  • ströbröd till panering
  • olja till fritering

Så här gör du

  1. Skölj kikärterna i kallt vatten. Hacka schalottenlöken, vitlöken och chilifrukten. Lägg i en mixer eller använd stavmixer. Tillsätt övriga ingredienser (utom panering och olja till fritering) och mixa till en röra/smet.
  2. Forma till bollar (som köttbullar). Smeten är ganska lös. Rulla dem i rikligt med mjöl. Lägg på ett fat.
  3. Vispa äggen med lite vatten. Doppa bollarna i det uppvispade ägget. Rulla dem sedan i ströbröd - noga så att det täcker väl. Ställ kallt till friteringen.
  4. Hetta upp olja till 160°-170°C. Kontrollera temperaturen med hjälp av en termometer, eller se Tips!
  5. Fritera i omgångar. Sänk försiktigt ner några bollar i taget i oljan och fritera tills de är gyllenbruna, ca 4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

För alla

Falafel är fri från mjölk men innehåller gluten och ägg.
Gör glutenfri: byt vetemjölet mot glutenfri mjölmix.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Tips

Använd en hög kastrull eller helst en fritös med termostat vid fritering. Oljan bör nå 6-7 cm upp i kastrullen eller till den angivna markeringen i fritösen. Använd olja som har hög brännpunkt, helst frityrolja. Hetta upp oljan till ca 180°C. Använd termometer (digitala stektermometrar brukar visa upp till 300°C) eller lägg ner en bit vitt bröd, det ska bli gyllengult på 30-40 sekunder. Lägg ner det som ska friteras försiktigt med sked eller hålslev. Ta upp det friterade och låt det rinna av på flera lager tjockt hushållspapper. Låt svalna något då det nyfriterade är brännande varmt.

Grundreceptet är provlagat för 4 portioner men passar även som 10 bufféportioner.