Recept: Dubbelmarinerad fläskfilé
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Dubbelmarinerad fläskfilé

73 röster

Marinera, tillaga och lägg sedan fläskfilén i ytterligare en marinad med vitlök, lime, rom och mörkt muscovadosocker. Karibiska smaker som gör sig utmärkt på festbuffén.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2012.

Ingredienser

  • ca 1 1/2 kg fläskfilé
  • rapsolja
  • salt
  • peppar
  • limeklyftor
  • färska örter

Marinad 1

  • 4/5 dl vit balsamvinäger
  • 3 msk mörkt muscovadosocker
  • 1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
  • 1 tsk chilipeppar ancho style
  • 4/5 dl tomatpuré
  • 1/2 dl vatten

Marinad 2

  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk mörkt muscovadosocker
  • 1 dl rom (kan uteslutas)
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar ca 4 lime)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 1/2 dl rapsolja

Så här gör du

  1. 2 dagar före festen, marinad 1: Blanda vinäger, socker, paprikapulver, chilipepper, tomatpuré och vatten.
  2. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  3. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
  4. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte på för hög värme.
  5. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Marinad 2: Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök.
  7. Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  8. 4 timmar före servering: Lägg upp köttet på ett fat. Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
  9. Strax före servering: Garnera med limeklyftor och färska örter, t ex mynta och koriander. Servera gärna tillsammans med Färgglad bönsallad och Ananassalsa.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Fläskfilén kan tillagas fram till punkt 6 upp till 1 månad i förväg. Skär upp i skivor. Slå in i plastfolie och frys in i tättslutande plastpåsar. Tina helst i kylen, det tar ca 4 timmar. I rumstemperatur tar det ca 2 timmar.