Saftig citronkaka med blå vallmo

”Ja tack, en bit till!” Ingen säger nej till saftig citronkaka med vallmofrön. Särskilt inte när den är täckt med en söt florsockerglasyr. Grädda gärna citronkakan i en vacker form för, som bekant, man äter även med ögonen.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2014

Ingredienser
10 portioner
smör och ströbröd till formen
125 g rumsvarmt smör
1 msk finrivet citronskal
3 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl filmjölk (3 %)
3 msk färskpressad citronjuice
3 msk blå vallmofrön
finrivet citronskal till garnering
Glasyr
1 dl florsocker
1 msk färskpressad citronjuice
Gör så här
00:45:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1460 KJ / 349 kCal
Fett14 g
Salt0.4 g
Kolhydrater51 g
Protein4 g
Kommentarer
23 stDen här var sååå god! Älskar. (Jag gjorde dock en modifiering- bytte ut 1 dl mjöl mot 0,5 dl polenta och 0,5 dl mandelmjöl. Då räckte gräddningstiden på 45 min gott och väl..)
Peri
15 bitar ger 12 points per bit
Karin
Bakade tre såna här kakor till en studentfest, den blev så god! Jag bröade med riven kokos, och mätte inte citronskal och -saft utan använde bara det som blev av en hel citron. Då många på festen var glutenintoleranta bytte jag vetemjöl mot bovetemjöl då det är naturligt glutenfritt, och det funkade jättebra. Smaken blir lite annorlunda, lite nötigare och med bovetets lite beskare eftersmak. Funkar jättebra att frysa in då den behåller saftigheten även efter den är tinad, så gör man bara glasyren strax innan servering. Superlyckad!
Mia-carin
Supergod
Maud
Blir dock inte mjölkproteinfri bara av smöret utbytt.. har ju filmjölken oxå som som ersättas av något.. men vad?
Jessica
Jättegod. Jag gräddade i 175 grader varmluft i 35 min och den blev perfekt. 👌🏻🌟💯
Elina
Väldigt god kaka,har gjort den flera gånger. Brukar ta apelsin istället för citron. Men håller med flera som skrivit om gräddningstiden. 35 minuter är för lite, gräddade ca 20 minuter till.
Kristina
Tack Kristina och ni andra som kommenterat i receptet. Vi har nu provlagat kakan igen och ökat upp tiden till ca 45 minuter. Men alla ugnar är ju olika så håll gärna koll i ugnen och prova med en sticka att kakan är klar. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Håller med övriga, efter 35 min är den inte färdig utan helt flytande i mitten. Behöver mer tid. Har en ganska ny ugn.
Nina
Hej! Ser väldigt god ut! Tänkte prova receptet som mjölkproteinfri och laktosfri. Vad är bäst att byta ut 3 dl filmjölk till? Filmjölk innehåller både mjölkprotein och laktos. Jag tänkte försöka ha vit chokladganache på istället för glasyr (med vegan vit choklad och kokosgrädde) Med vänliga hälsningar Lena
Lena
Denna kakan är fantastiskt god. Men jag tar 35min i varmluft annars är den obakad efter 35...glömmer dock av att det ska vara varmluft för min del så ibland blir den så där.
Veronica