Recept: Chokladkaka med chokladkräm och bär
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Chokladkaka med chokladkräm och bär

52 röster

Chokladkaka med chokladkräm och bär är den perfekta efterrätten som passar alla åldrar och vid alla tillfällen. Denna delikata dessert med en härlig chokladbotten och en krämig chokladkräm ovanpå dekoreras med färska bär.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2000.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl siktad kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Chokladkräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g mörk eller ljus choklad
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 1 l färska bär (t ex hallon)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret.
  4. Häll i en smord bröad form (ca 20 cm i diameter, för 8 bitar), gärna med löstagbar botten. Grädda i ca 25 minuter. Låt den stå och kallna så stelnar den.
  5. Chokladkräm: Värm grädden till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull. Ta den från värmen och tillsätt chokladen i bitar och vaniljsocker. Rör till chokladen smält.
  6. Låt krämen svalna och häll den i en skål. Ställ den i kylen. Rör i den då och då tills den tjocknat till en kräm. Det tar ca 1 timme.
  7. Bre chokladkrämen på kakan.
  8. Garnering: Rensa bären och lägg dem på kakan.