Recept: Balsamicostekt kyckling med basilikastomp
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Balsamicostekt kyckling med basilikastomp

7 röster

En läcker och väldoftande kycklingrätt i ett flertal härliga färger. Stek först kycklingen i balsamicon och avsluta sedan i ugnen. Det ger dig gott om tid att fixa till den smaskiga basilikastompen.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 50, 2012.

Ingredienser

  • 900 g möjlig potatis
  • 4 kycklingfiléer
  • salt och peppar
  • 1 tsk olja
  • 1 dl + 1 tsk balsamicovinäger
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 250 g körsbärstomater
  • 125 g salladslök
  • 1/2 msk olivolja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Krydda kycklingen med salt och peppar.
  4. Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna 2-3 minuter på varje sida. Häll på 1 dl vinäger, sänk värmen och låt puttra ca 2 minuter. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och häll över vinägern från stekpannan. Stek klart mitt i ugnen ca 12 minuter.
  5. Strimla basilikan.
  6. Krossa potatisen med matfettet och späd med varm mjölk. Smaka av med salt och peppar och vänd ner basilikan.
  7. Dela tomaterna och skiva löken tunt. Blanda med 1 tsk vinäger och olivolja, krydda med salt och peppar.
  8. Servera kycklingen med basilikastomp, tomatsalladen och sky från formen.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och ersätt mjölken med havre-, soja- eller risalternativ.