Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Ängamat

16 röster

Ett enkelt och gott recept på husmanskost som uppskattas av både stora som små. Ängamat gör du av blomkål, morötter, purjolök och ärter. Severa grönsaksblandningen tillsammans med en ostsmörgås.

Detta är ett recept från Buffé nr 7, 1999.

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud
  • 6 späda morötter
  • 1 purjolök
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 dl ärter
  • salt och peppar
  • persilja

Till servering

  • bröd
  • ost

Så här gör du

  1. Dela blomkålshuvudet i buketter. Skrapa och skär morötterna i bitar. Skiva purjolöken.
  2. Koka upp vatten med salt. Lägg ner grönsakerna. Koka i ca 5 minuter.
  3. Rör ut vetemjöl och mjölk till en klimpfri redning. Rör ner den i soppan. Klicka i smör eller margarin. Tillsätt ärterna. Låt koka i 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.
  4. Servera med ostsmörgås, gärna gratinerad.