Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Recept

Viltkryddad oxfilé med ancho-madeirasås

Saftig oxfilé med vild kryddning av enbär, svartpeppar och timjan. Till köttet gör du en spännande sås av madeira, rött vin, grädde och anchochili. Servera med rostade rotfrukter.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2009.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg oxfilé (hel bit)
  • 1 dl tinade, frysta lingon

Viltrubb

  • 18 enbär
  • 18 svartpepparkorn
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 tsk salt

Sås

  • 3 schalottenlökar
  • 1 1/2 anchochili (torkad röd chilifrukt) eller ancho-style chilipulver (1 1/2 anchochili motsvarar 2 1/2 tsk ancho-style chilipulver)
  • 2 dl madeira
  • 3 dl rött vin
  • 1/2 dl konc viltfond
  • 5 dl vispgrädde
  • smör
  • salt
  • ev rå-/rörsocker och majsstärkelse (Maizena)

Gör så här

  1. Rubb: Stöt enbär, svartpeppar och timjan i en mortel. Klappa in köttet med kryddblandningen.
  2. Sås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Tillsätt ancho-chili/ancho-chilipulver, madeira, rött vin och fond. Koka tills ca 1/3 återstår, det tar ca 45 minuter.
  3. Sila såsen. Tillsätt grädden och koka ihop 5-10 minuter. Smaka ev av med rå-/rörsocker och salt. Red ev såsen med majsstärkelse.
  4. Kött: Sätt ugnen på 175°C.
  5. Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen. Lägg köttet på ugnsgaller med aluminiumtäckt form under.
  6. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 58-65°C (rosa-genomstekt), det tar ca 1 timme. Låt köttet vila 15 minuter inlindat i smörpapper.
  7. Vid servering: Skär oxfilén i skivor. Lägg gärna upp på varma talltikar. Servera med såsen och rotfrukterna. Strö över lingon, och servera gärna extra till - de är uppfriskande. Serveras gärna tillsammans med rostade rotfrukter, se receptet Rostade rotfrukter med broccoli och shiitake.

För alla

Fri från gluten. Fri från ägg, men kontrollera fonden.
Gör laktosfri: kontrollera fonden, använd laktosfri grädde. Byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera fonden, byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Byt smör mot mjölkfritt matfett eller olja.

Tips

Parmesanosten kan bytas ut mot annan lagrad hårdost, t ex präst eller västerbotten.