Surdegsgrund på rågmjöl

Betyg 3.9 av 5.49 personer har röstat
Receptet har 20 kommentarer
Surdegsgrund på rågmjöl

Ta dig tid att göra ditt alldeles egna surdegsbröd på rågmjöl! Ha degen i kylen och baka den i ugnen vid tillfälle. Resultatet blir ett nybakat, saftigt och nyttigt bröd som du kan variera med olika goda pålägg.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2010

Surdegsgrund på rågmjöl

Ingredienser

1 sats
vatten
ekologiskt rågmjöl

Gör så här

Gör så här- texten är avsedd för 1 sats surdeg.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

Jag tycker alla recept på surdegsgrund är enkla att förstå fram tills att det första brödet är färdigbakat. Tycker ni är så pedagogiska i allt så ni kanske kan förklara: För mig som vill ha en surdeg en lång tid framöver. Vad gör jag nu dag 5. Säg att brödet är bakat. Ska jag då spara 0.5 dl och lägga i kylen? Eller ska jag spra 0.5 dl och mata för att sedan kyla. Vad gör jag sen efter 7 dagar om jag 1. Vill baka ? 2. Om jag inte vill baka denna vecka men en annan? Tycker ingen beskriver momenten kring hur man underhåller surdegen för dessa två scenarion 😥("Typ ta fram dag 7 och mata med såhär mycket och låt stå rumstemp för att sedan ställa in i kylen om du inte ska baka" eller vad och hur man nu gör) Hoppas ni förstår frågorna vore evigt tacksam 🤣🙈

Susanna

2025-07-16

Hej Susanna! Om du ska spara den så mata den med 1 dl vatten (40°C) och 60 g (ca 1 dl) ekologiskt rågmjöl varje vecka så den hålls vid liv. Bakar du inte under veckan så häll ut allt utom ca 1/2 dl av surdegsgrunden och ge den sedan ny näring. Detta för att det inte ska blir för mycket surdegsgrund i burken, då en stor mängd surdegsgrund kräver en större mängd ny näring. Sen är det bara att du mata den en dag innan du tänker baka med den. Hoppas det gav lite klarhet. Lycka till med bakningen! Hälsningar Niclas

ICA-köket

2025-07-17

var hittar jag resten av receptet?

Ritva

2025-05-31

Hej Ritva! Om du klickar på det röda ordet i beredningen så kommer du till brödreceptet! Vänliga hälsningar Tove

ICA-köket

2025-06-02

Hej, en fråga dag 4 ska man inte hälla ut 1/4 del och där efter mata igen ?

Parisa

2025-01-28

Hej Parisa! Det behöver du inte göra. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

ICA-köket

2025-01-28

Testa liknande recept

Martins enkla surdegsbröd
Betyg 4 av 5.91 personer har röstat
Receptet har 42 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Surdegsbröd
Betyg 4 av 5.57 personer har röstat
Receptet har 15 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Avancerad svårighetsgrad
Grytbröd
Betyg 4.8 av 5.25 personer har röstat
Receptet har 15 kommentarer
Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Knäckebröd
Betyg 4 av 5.12 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Dinkel- och rågknäcke med frön
Betyg 3.3 av 5.10 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Under 30 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Dillknäcke
Betyg 4.2 av 5.5 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Avancerad svårighetsgrad