Surdegsgrund på rågmjöl

Ta dig tid att göra ditt alldeles egna surdegsbröd på rågmjöl! Ha degen i kylen och baka den i ugnen vid tillfälle. Resultatet blir ett nybakat, saftigt och nyttigt bröd som du kan variera med olika goda pålägg.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2010

Gör så här
Gör så här- texten är avsedd för 1 sats surdeg.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
20 stJag tycker alla recept på surdegsgrund är enkla att förstå fram tills att det första brödet är färdigbakat. Tycker ni är så pedagogiska i allt så ni kanske kan förklara: För mig som vill ha en surdeg en lång tid framöver. Vad gör jag nu dag 5. Säg att brödet är bakat. Ska jag då spara 0.5 dl och lägga i kylen? Eller ska jag spra 0.5 dl och mata för att sedan kyla. Vad gör jag sen efter 7 dagar om jag 1. Vill baka ? 2. Om jag inte vill baka denna vecka men en annan? Tycker ingen beskriver momenten kring hur man underhåller surdegen för dessa två scenarion 😥("Typ ta fram dag 7 och mata med såhär mycket och låt stå rumstemp för att sedan ställa in i kylen om du inte ska baka" eller vad och hur man nu gör) Hoppas ni förstår frågorna vore evigt tacksam 🤣🙈
Susanna
Hej Susanna! Om du ska spara den så mata den med 1 dl vatten (40°C) och 60 g (ca 1 dl) ekologiskt rågmjöl varje vecka så den hålls vid liv. Bakar du inte under veckan så häll ut allt utom ca 1/2 dl av surdegsgrunden och ge den sedan ny näring. Detta för att det inte ska blir för mycket surdegsgrund i burken, då en stor mängd surdegsgrund kräver en större mängd ny näring. Sen är det bara att du mata den en dag innan du tänker baka med den. Hoppas det gav lite klarhet. Lycka till med bakningen! Hälsningar Niclas
ICA-köket
var hittar jag resten av receptet?
Ritva
Hej Ritva! Om du klickar på det röda ordet i beredningen så kommer du till brödreceptet! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hej, en fråga dag 4 ska man inte hälla ut 1/4 del och där efter mata igen ?
Parisa
Hej Parisa! Det behöver du inte göra. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hej! En fråga, dag 4 när man tillsätter mer mjöl och vatten. Ska locket vara på tätt eller löst?
Nour
Hej Nour! Locket ska sitta på men dra inte fast det det hårdaste du kan bara. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hej. Om man vill dela upp och förvara färdiga degen i frysen över året hur ska man göra sedan när man vill bara. Ska jag ta ut och låta den stå under natten under rumstemperatur eller vad skulle du föredra? Ska man också slänga en del av den eller går det bra att använda hela? Eller ska man göra steg 4 en gång till innan man bakar?
Marija
Hej Marija! Ja, ta ut den och börja på steg 4 igen. Den måste få chans att vakna och börja jäsa igen. Så mata och vänta på att den bubblar, sen är den klar att använda. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
En fråga: jag har surdegsgrunden i kylskåpet (dag 5) och idag ska jag ta ut lite för att baka. Hur fortsätter jag med det som är kvar i kylskåpet?
Vikki
Hej Vikki! Klicka på "Tips" under receptet där står det hur man håller i gång surdegen. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Ska surdegen vara rinnig? Har lite bubblor m ett n inga glutentrådar
Jenny
Hej! Jenny! Om du menar surdegsgrunden så ska den vara bubblig och rinnig. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Ska det vara fint rågmjöl eller grovt?
Monika
Hej Monika! Det går bra med båda. När vi gjorde surdegsgrunden på bilden så använde vi oss av grovmalen. Lycka till! Hälsningar Tove
ICA-köket
Dag 4 ska den stå med lock på. Stängt eller löst?
Pia
Hej, min rågsurdeg blev väldigt hård är på 4de dagen nu. Men det ser inte ut som i bilden.
Anahita
Hej Anahita! Är det små bubblor i din surdeg eller är degen bara en kompakt blandning av mjöl och vatten? Om det inte är bubblor i den så kan det dessvärre vara så att din surdeg inte har kommit igång och i så fall behöver du, tråkigt nog, börja om från början... Hälsningar Elina
ICA-köket